Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra o rebalansu budžeta, u sredu o pravosudnim zakonima

Skupština Srbije sutra nastavlja rad raspravom o amandmanima za predloženi rebalans budžeta za 2008. godinu, a u sredu 5. novembra počinje nova sednica na čijem dnevnom redu je set od sedam reformskih pravosudnih zakona.

Poslanici će na toj sednici po hitnom postupku razmatrati predloge zakona o sudijama, o visokom savetu pravosuđa, javnom tužilaštvu, državnom veću tužilaca, o područjima sudova i javnih tužilaštava, o izmenama i dopunama Zakona o prekršajima i o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uređenju sudova. Ovaj set zakonskih predloga prošle sedmice je upućen u javnu raspravu, a vlada ga je usvojila na sednici u četvrtak.

Predlog zakona o sudijama predviđa opšti izbor sudija, a sem onih koji prvi put stupaju na funkciju sudije ubuduće neće birati parlament već Visoki savet sudstva. Tužioce će birati državno veće tužilaca.

Predlogom zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava uspostavlja se nova mreža sudova, pa će postojećih 120 opštinskih sudova biti reorganizovano u 34 osnovna suda koji će imati područne jedinice.

Ovaj set zakona trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2010. godine.

Predloženim rebalansom budžeta za 2008. godinu, o kome će poslanici sutra nastaviti raspravu, predviđeno je povećanje deficita sa 40,9 na 45,8 milijardi dinara, s ukupni rashodi budžeta povećavaju se sa 680,5 na 695,9 milijardi dinara. Opozicija je najavila da neće podržati rebalans budžeta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.