Sutra konsultacije kod Dulića

Izvor: B92, 08.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra konsultacije kod Dulića

Oliver Dulić (FoNet, arhiv)

Beograd -- Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić održaće u ponedeljak konsultacije s predstavnicima lista koje su zastupljene u novom skupštinskom sazivu.

Na konsultacijama će biti dogovoreni detalji o održavanju konstitutivne sednice koja je zakazana za sredu. Na dnevnom redu sednice biće potvrđivanje mandata poslanika, kao i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta. Međutim, izbor predsednika Skupštine je pod znakom pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se još ne zna ko će činiti parlamentarnu većinu.

Konsultacije oko konstutivne sednice novog saziva parlamenta, biće jedna od poslednjih obaveza aktulenog predsednika Skupštine Olivera Dulića.

Prema poslovaniku konstitutivnoj sednici predsedavaće najstariji poslanik, u ovom slučaju predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić.

Dačić: Sastanak pre srede

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da će sastanak koalicije oko socijalista na kojem će biti razmatran nastavak pregovora o formiranju nove Vlade biti održan sigurno pre srede, za kada je zakazana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije.

"Sastanak će biti održan sigurno pre srede, a kada videćemo. Očekujem da će stav koalicije biti jedinstven", kazao je Dačić agenciji Beta.

"Pozvaću gospodina Krkobabića da se upoznaju šefovi poslaničkih grupa s njim, da se dogovorimo oko toka sednice i tehničkih detalja. Hteo sam da pomognem budućem predsedniku da bi se požurilo sa konstituisanjem sednice i da bi Skupština mogla da počne da radi", rekao je Dulić.

Na konsutlacijama trebalo bi da bude dogovoren tok sednice odnosno da li će posle verifikacije mandata glasati o izboru predsednika skupštine.

Izbor predsednika skupštine je znak da je postoji postignut dogovora o parlamentarnoj većini.

"Moja namera je bila da se ubrza proces dogovaranja skupštinske većine, mislim da je svima u interesu da se što pre formira ta većina, da se formira Vlada. Nadam se da će se u naredna tri dana formirati skupštinska većina, kakva god ona bila. Ukoliko se ne formira, samo će se, verujem, verifikovati mandati", rekao je Oliver Dulić.

Od momenta konstituisanja skupštine počeće da teče ustavni rok od 90 dana u kome parlament treba da izabere novu vladu.

Naime, ako bi se desilo da stranke do 9. septembra ne postignu dogovor o vladajućoj većini i formiranju vlade, parlament bi bio raspušten i usledili bi novi izbori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.