Sutra je Jovanjdan: Srbi, bratite se i okumite se na ovaj praznik

Izvor: BKTV News, 19.Jan.2017, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra je Jovanjdan: Srbi, bratite se i okumite se na ovaj praznik

Sutra će u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i u pravoslavnim domovima biti proslavljen Jovanjdan - Sabor Svetog Jovana Krstitelja - jedan od pet praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na reci Jordan.

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima, posle Sv. Nikole i Arhanđela Mihaila.

Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija, ali je on, prepoznavši >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Isusa kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: “To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta”. Ovaj svetitelj je u Crkvi poznat i kao Jovan Preteča, a njegov praznik svrstava se u red najvećih proročkih praznika, jer se za Svetog Jovana, najbližeg sledbenika i bliskog rođaka Isusa Hrista, vezuje početak misije Spasitelja i početak hrišćanske propovedi.

Jovanjdan se slavi dan posle Bogojavljenja, kao sećanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru. “Ja Vas krštavam vodom, ali onaj što ide za mnom jači je od mene. On će Vas krstiti Duhom Svetim i ognjem”, reči su Sv. Jovana koji je krštavao narod u reci Jordani pozivao na pokajanje.

Foto: Pinterest

Na pravoslavnim ikonama Sveti Jovan je najčešće predstavljen sa krstastim štapom u levoj ruci i napisom – “Pokajte se, jer je blizu Carstvo nebesko”. On je od rane mladosti bio posvećen veri i kao branilac javnog morala suprotstavljao se razvratu rimskog društva koji je u njegovo vreme dostigao vrhunac.

Javno je osudio cara Iroda Antipu koji je preoteo ženu svom bratu Filipu. Carica Irodijada je, kaže predanje, nagovorila kćerku Salomu da od Iroda zatraži Jovanovu glavu. Zanesen Salominom igrom,Irod je naredio pogubljenje Jovana Krstitelja.Ovom događaju posvećen je poseban praznik poznat kao Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja, a na ikonama se slika svetitelj koji u desnoj ruci drži svoju odsečenu glavu.

Za ovaj praznik vezuje se, kako je zapisao Sveti jevanđelista Luka, i događaj prenošenja rukesvetitelja u Antiohiju iz Sevastije, gde je pogubljen. Desna ruka Svetog Jovana, kojom je krstio Hrista, oduvek je čuvana kao najveća svetinja, a sada se nalazi u Cetinjskom manastiru.

Narodna verovanja

Naši preci su na sutrašnji praznik izvodili razne rituale pokušavajući da saznaju šta ih čeka u budućnosti, moleći sveca da im pomogne u ostvarenju želja.

Na Svetog Jovana vernici se ne vesele, a po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv. Hercegovci na Jovanjdan ne obavljaju teže poslove i vode računa da ne rade ništa oko semenja. Paze i na koji je dan pada Usekovanje i u toku cele godine izbegavaju da tog dana imaju bilo šta sa semenom.

Srbi na ovaj dan poste. Deci se ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, ni paradajz, ni breskva, ni crveno grožđe. Na ovaj dan valja brati lekovite trave: kantarion,nanu,konjsku čuburu, lincuru. U srpskom narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume -“po Bogu i Svetom Jovanu”, jer se Jovan smatra uzorom karaktera, poštenja i pravdoljublja. Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci.

Već vekovima postoji običaj da, kada od nekoga nešto pokušavate da izmolite, molbu "pojačate" rečenicom: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom". Poznata je i narodna izreka: „Nad Jovanom višeg i pribranijeg nema". Veruje se da Sveti Jovan stoji na strugi Jovanovoj tj. na ulazu u zagrobni život i propušta duše umrlih. Smatra se zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.