Izvor: B92, 20.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra glasanje o budžetu

Beograd -- Skupština Srbije završila danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2008. godinu.

Na kraju rasprave predsednik parlamenta Oliver Dulić rekao je da će o predloženom budžetu skupština glasati sutra u podne. Dulić je odredio pauzu od sat vremena, nakon koje će početi rasprava o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) tokom današnje rasprave o budžetu ukazivali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su na to da je deo koji je iz budžeta odvojen za poljoprivredu nedovoljan.

Radikali smatraju da vlada i Ministarstvo finansija "nisu imali sluha" za tu oblast ističući da se u zemljama Evrope i regiona za poljoprivredu iz budžeta izdvaja mnogo više nego u Srbiji.

Kako je navedeno, u zemljama Evropske unije za poljoprivredu ta izdvajanja po glavi stanovnika iznose 120 evra, u Hrvatskoj 100 evra, a u Srbiji nisu ni 20 evra po glavi stanovnika.

Radikali su podsetili da je ove godine zbog suše šteta bila oko 46 milijardi dinara i naveli da se o takvim nepogodama, kada se budžet pravio, nije razmišljalo.

Poslanici opozicije ponovili su na kraju rasprave da je budžet potrošački i da neće biti razvojni ni socijalan, kako to predstavnici vladajuće većine tvrde.

Predloženim budžetom za iduću godinu predviđeno je da prihodi državne kase budu 639,6 milijardi dinara, rashodi 654,4 milijardi dinara, a budžetski deficit 14,8 milijardi dinara.

Predlog budžeta, koji je za 9,9 odsto veći nego u 2007. godini, rađen je na osnovu procena da će u idućoj godini rast bruto društvenog proizvoda, kao i inflacije, biti šest odsto.

Dulić: Sednica o Kosovu prioritet parlamenta

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da je prioritet parlamenta da se iduće nedelje održi sednica posvećena Kosovu i izglasa dokument koji bi bio polazna osnova za dalje poteze države.

"Parlament zaseda i 25. decembra"

Skupština Srbije radiće 25. decembra, kada se slavi prvi dan Božića po gregorijanskom kalendaru, najavio predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.

"Mi smo u periodu intenzivnih zakonodavnih aktivnosti i Skupština mora da ispuni određene rokove", rekao je Dulić, izrazivši uverenje da će poslanici katoličke veroispovesti imati razumevanja za to.

Dulić je novinarima rekao da će se parlament izjasniti o svim aspektima i okolnostima povodom rešavanja statusa Kosova nakon što predsednik Republike, premijer i državni pregovarački tim podnesu izveštaj o dosadašnjem toku pregovora i sednici Saveta bezbednosti UN.

Predsednik parlamenta je istakao da je veoma važno da tekst rezolucije bude usklađen sa svim poslaničkim grupama i da se na taj način demonstrira jedinstvo ovog doma, a svim državnim organima da pun mandat za dalji proces oko određivanja budućeg statusa pokrajine.

Dulić je naveo da će se oko sadržaja rezolucije tek pregovarati, dodajući da je protiv toga da se na bilo koji način razgovara o hipotetičkim stvarima ili da se potenciraju reakcije na neke događaje koji nisu izvesni da će se desiti.

"Treba verovati da će se izbeći najgori scenario i da će određivanje statusa biti prihvatljivo za obe strane", rekao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.