Izvor: B92, 14.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra Dan državnosti

Beograd -- Dan državnosti Srbije, 15. februar, ove godine biće obeležen u Beogradu i Topoli.

Centralna manifestacija povodom Dana državnosti biće održana sutra u Orašcu i Topoli, uz prisustvo predstavnika Vlade, vojske i porodice Karađorđević, koji bi trebalo da se obrate prisutnima.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike saopštilo je danas da će umetnički program u Orašcu ove godine biti posvećen dvema najvećim ličnostima XIX veka, Karađorđu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Dositeju Obradoviću.

U saopštenju se navodi da će najviši predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije i porodice Karađorđević, uz visoke državne i vojne počasti položiti lovorove vence kraj spomenika Karađorđu, koji je 15. februara 1804. stao na čelo Prvog srpskog ustanka.

Zvaničnici će, takođe, posetiti i Karađorđev grob u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli, gde će uz visoke državne i vojne počasti položiti lovorove vence.

Održavanje svečanosti u Orašcu i na Oplencu pomogli su Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvo kulture, dok su organizatori manifestacije Fond Prvi srpski ustanak iz Orašca i Zadužbina Kralj Petar I Karađorđević iz Topole.

Dan državnosti Srbije proglašen je 10. jula 2001, u znak sećanja na 15. februar 1804, kada je u Orašcu, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak. Istog dana 1835. na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu proglašen je prvi Ustav Srbije, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.

Povodom Dana državnosti Srbije i Dana Vojske Srbije u 17 časova je izvedena počasna artiljerijska paljba u Beogradu, 15 plotuna, na Kalemegdanu.

Dan Vojske Srbije ove godine se prvi put obeležava 15. februara, a odluku o tome potpisao je 12. decembra prošle godine predsednik Srbije Boris Tadić.

Izmene u saobraćaju

Režim javnog saobraćaja u Beogradu sutra će biti delimično izmenjen zbog obeležavanja Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd sutra će primenjivati nedeljni red vožnje, na ulicama će biti 83 tramvaja, 62 trolejbusa, 561 autobusa GSP Beograd i 196 autobusa privatnih preduzeća.

Javno komunalno preduzeće Parking-servis saopštilo je da će sutra, povodom Dana državnosti, parkiranje na javnim parkiralištima i u zoniranim delovima grada biti besplatno.

Sve javne garaže i posebna parkirališta biće neprekidno otvoreni, a šlep-služba će raditi po režimu koji se primenjuje vikendom, navodi se u saopštenju.

Bulevar vojvode Bojovića, na deonici od Pariske do Dunavske ulice, biće zatvoren za saobraćaj sutra od 11 do 14.30 časova, kada će Vojska Srbije paradom obeležiti svoj dan.

Čestitke

Premijeru Vojislavu Koštunici praznik su čestitali premijer Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Crne Gore Željko Šturanović, predsedniku Srbije predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, a ministru inostranih poslova Vuku Draškoviću šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.