Izvor: B92, 12.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac u Kopnenoj zoni

Beograd, Priština -- Ministar odbrane Srbije boraviće od danas u višednevnoj poseti bazama Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Ona se nalazi na administrativnoj liniji prema Kosovu. Ministarstvo odbrane je saopštilo da obilaskom baza u zoni odgovornosti 4. brigade Kopnene vojske, Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš žele da sagledaju njenu operativnu sposobnost.

Ministar odbrane će u cetvrtak razgovarati sa Ragmijem Mustafom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednikom opštine Preševo, a sutradan i sa Nagipom Arifijem, predsednikom opštine Bujanovac.

Halimi: Na jugu Srbije stabilno

Riza Halimi smatra da je proces o rešavanju budućeg statusa Kosova spor, ali da ide u pravcu rešavanja.

Gostujući u emisiji Poligraf TV B92, predsednik Partije za demokratsko delovanje izjavio je da je dokument Martija Ahtisarija jedini koji nudi kompromisno rešenje i koji je u interesu svih građana Kosova.

Komentarišući stanje na jugu Srbije, Halimi je ocenio da nema opasnosti od ugrožavanja stabilnosti. "Realno, ne postoji mogućnost direktnog ugrožavanja mira i stabilnosti na našem području", kaže on.

"Ima individua i grupacija koje se ne slažu sa ovim glavnim opredeljenjima koja se odnose na Ahtisarijev dokument, ali mislim da nema neke društvene opasnosti za destabilizaciju širih razmera", kaže on.

"U tom pogledu, uz saradnju sa vlastima stabilno stanje može da se očuva", rekao je Halimi za B92.

Halimi kaže da 19. decembar, kada se očekuje sednica Saveta bezbednosti UN o izveštaju pregovaračke "trojke" o pregovorima o budućem statusu Kosova, "nije sudnji dan".

De Marnjak: Kfor spremniji nego ikada

Komandant Kfora, francuski general Gzavije de Marnjak, izjavio je da su međunarodne trupe, oko 16.500 vojnika, "spremnije nego ikada pre da odgovore na bilo koju pretnju za stabilnost na Kosovu".

Komandant Kfora je u intervju Tanjugu naglasio da će Kfor obezbediti sigurnost Srbima koji se odluče da nastave da žive na Kosovu.

"Dosta Srba želi da živi na Kosovu i ja ću im pružiti bezbednost ako se odluče da ostanu ovde, ali se ne može dogoditi paralelan život između dve zajednice, oni moraju jedni drugima pružiti ruku pomirenja", rekao je De Marnjak.

On je kazao da su vojnici Kfora odlučni da obezbede sigurnost svim građanima Kosova. On je potvrdio da će NATO na Kosovu biti sve dok to političari i međunarodna zajednica budu želeli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.