Šutanovac traži vanrednu reviziju

Izvor: B92, Beta, 26.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac traži vanrednu reviziju

Beograd -- Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac zatražio je vanrednu reviziju finansijskog poslovanja tog ministarstva u 2008. godini.

U pismu premijeru Mirku Cvetkoviću i ministarki finansija Diani Dragutinović, Šutanovac je naveo da traži reviziju zbog "neosnovanih navoda o neekonomičnom i nestručnom poslovanju" Ministarstva odbrane, koje je izneo načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš.

"Molim Vas da budžetsku reviziju uputite odmah, u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utvrđivanja zakonitosti poslovanja Ministarstva odbrane u periodu od 17.10.2007. do 31.12.2008. godine i obaveštavanja nadležnih državnih organa i javnosti", navedeno je u pismu.

Šutanovac je podsetio da je Ministarstvo finansija izvršilo reviziju poslovanja njegovog ministarstva za period od januara 2006. do 16. oktobra 2007. i da je konstatovalo da Ministarstvo odbrane posluje u skladu sa propisima i da nije bilo nenamenskog trošenja budžeta.

Kolegijum ministra odbrane prihvatio je Izveštaj budžetske revizije, navedeno je u pismu.

Šutanovac je na čelu Ministarstva odbrane od 15. maja 2007. godine.

Vrhovni komandant rešava sukob

Predsednik Srbije, nazadovoljan što se sukob načelnika Generalštaba i ministra odbrane iznosi u javnost, najavio je sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost.

Analičari upozoravaju da Tadić ne bi smeo da okleva, jer se sukob dvojice čelnih ljudi negativno odražava na celokupni sistem odbrane. Napravljena je takva atmosfera da se oficiri moraju opredeljivati na čiju će stranu stati.

Problemi u Vojsci Srbije gomilaju se od raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora, navodi Ninoslav Kristić, penzionisani general i predsednik Foruma za bezbednost.

Iako je Srbija nezavisna država, većina zakona koji reglišu rad vojske i dalje su iz vremena državne zajednice, tako da je Krstić saglasan sa ocenom generala Zdravka Ponoša da ne postoji politika odbrane.

"Politika postoji, ali dnevna politika. On traži da se kaže gde će Srbija biti u bezbednosnom smislu 2015. ili 2020. godine. Mi nemamo pisanu strategiju nacionalne bezbednosti, niti napisanu strategiju odbrane, koja treba da odredi kuda to vojska ide. To jesu propusti Ministarstva odbrane, ali rekao bih da je to propust i Skupštine”, smatra Krstić.

Iako su možda opravdani razlozi načina na koji je Ponoš istupio, to nije vojnički, i poremetio je lanac komandovanja, budući da mu je ministar odbrane ipak nadređeni, kaže Krstić.

Ministar bi mogao da pokrene i disiplinski postupak protiv Ponoša.

Krstić upozorava da se čitava situacija loše odražava na vojsku.

Rasplet ovog sukoba zavisiće od odluka vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Tadić je najavio da će za nekoliko dana sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a da će u međuvremenu pratiti situaciju i, kako je rekao, blagovremeno saopštiti odgovarajuće odluke.

Dok čekaju odluku predsednika, Ministarstvo i vojska pokušavaju da zadrže bar privid normalnog funkcionisanja.

Načelnik Generalštaba je danas obišao vojnike decembarske klase koji su bili na obuci na poligonu "Bubanj Potok", navodi se na sajtu Vojske Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić je, povodom nesuglasica između Zdravka Ponoša i Dragana Šutanovca, sinoć u pisanoj izjavi naveo da će "blagovremeno doneti adekvatne odluke".

Tadić takođe navodi da je sistem odbrane stabilan, da policija, vojska i sve bezbednosne strukture rade svoj posao, i da je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom.

Kako je juče posle sednice Vlade Srbije zvanično saopšteno, ministar Šutanovac je, povodom medijskih napisa, informisao članove Vlade o načinu sprovođenja reformi u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i istakao da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna.

Kako B92 saznaje, Vlada nije donosila nikakve odluke po tom pitanju, ali je nekoliko ministara koji su se javili za reč, praktično, podržalo Dragana Šutanovca.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za B92 da upravo od Tadića očekuje da razreši situaciju nastalu iz spora Šutanovca i Ponoša. On smatra da ima nekoliko mogućih scenarija.

"Sada je odgovornost na vrhovnom komandantu, predsedniku Tadiću. On je taj koji mora da donese odluku da li je moguće da, doslovce, natera ministra odbrane i načelnika Generalštaba da primire konflikt ili će morati da donese odluku da jedan od njih ode sa dužnosti", kaže Radić.

"Dugo je narastao njihov sukob a da pri tom van sektora bezbednosti nije iscurela nijedna informacija. S jedne strane, to je dobro, ali pod uslovom da je konflikt razrešen bez obaveštavanja javnosti. Nažalost, sada je šteta već učinjena", dodaje Radić.

On kaže da je na vrhovnom komandantu da proceni "na koji način je moguće sanirati situaciju, a da ostane što manje štete i za Vladu i za sistem odbrane Srbije".

Premijer ne očekuje smene

Premijer Srbije Mirko Cvetković naveo je da, povodom sukoba ministra odbrane i načelnika Generalštaba, ne očekuje personalne promene, već da će, zajedno sa drugim akterima, ta situacija biti razrešena.

SRS: Smeniti i jednog i drugog

Srpska radikalna stranka saopštila je, povodom sukoba između Ministarstva obrane i Generalštaba, da isključivu krivicu za narušavanje sistema stabilnosti odbrane zemlje snosi Boris Tadić, kao vrhovni komandant.

Nedopustivo je da u situaciji u kojoj ministar i načelnik Generalštaba komuniciraju preko medija, međusobno se optužujući, cela zemlja bude izložena nemerljivoj unutrašnjoj i spoljnoj opasnosti.

Srpska radikalna stranka zahteva od nadležnih državnih organa da ispitaju malverzacije u Ministarstvu odbrane i tako provere navode generala Ponoša.

Srpska radikalna stranka zahteva da se pod hitno razreši ta situacija smenom svih aktera, uključujući i ministra i načelnika Generalštaba.

Povodom sukoba između ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša, Cvetković je naveo da je mnogo bolje interno ih rešavati, nego putem medija.

On je najavio da će Vlada Srbije nastaviti dalje razgovore o tom pitanju i naveo da je važno da na sednici Vlade, održanoj u četvrtak, nikakve odluke nisu donete, "niti je bilo svrstavanja na ovu ili onu stranu".

"Mi smatramo da je potrebno i moguće da se nađe neko rešenje", rekao je Cvetković i poručio građanima da sistem odbrane nije ugrožen.

"Blic": Epilog - smena Ponoša

Epilog sukoba ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša najverovatnije će biti smena Ponoša, piše "Blic".

Prema izvoru tog lista, smena Ponoša predložena je i na jučerašnjoj četvoročasovnoj sednici Vlade, ali je Šutanovac rekao da u nadležnosti Vlade nije smenjivanje, niti postavljanje načelnika Generalštaba, i da se o tome ne može ni glasati ni odlučivati na tom nivou.

Prema saznanjima "Blica", u pojedinim krugovima DS-a uveliko se pominju imena generala Dragana Kolundžije i Pere Radojičića kao mogućih Ponoševih naslednika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.