Šutanovac o satelitu: Svi su znali da to nije u skladu sa zakonom

Izvor: Blic, 01.Jun.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac o satelitu: Svi su znali da to nije u skladu sa zakonom

Podizanje optužnice protiv bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića zbog sklapanja ugovora o zakupu izraelskog satelita "napokon se desilo, jer su svi u sistemu znali da to nije bilo u skladu sa zakonom i propisima", izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On je kazao da je "jedna ravan" tog slučaja krivična odgovornost, i to sud treba da istraži i da optuži svakoga ko je pomagao i bio saučesnik u tom poslu.

"Druga ravan je", rekao je Šutanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sinoć za TV B92, "da rešimo taj problem pod što povoljnijim uslovima i da u vrednosti novca koji Izrael potražuje nabavimo nešto što je zaista potrebno nasoj državi".

Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Davinića zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora o zakupu satelita od izraelske kompanije "Imidžset". Daviniću se stavlja na teret da je 2005. godine, sklapanjem tog ugovora, Srbiji naneo štetu od 45 miliona evra.

Šutanovac je precizirao da je reč o novcu za koji su mogla da se kupe dva nova aviona "mig-29", dodajući da ne zna da li je iko još u ime države stavio potpis na toliki novac, a da se ponaša kao da je "žrtveno jagnje".

On je zapitao zašto je Davinić u hotelskoj sobi u Parizu potpisao nešto na čemu piše ugovor, zašto je parafirao svaku stranu, zašto je potpisao poslednju stranu, zašto je dozvolio da sve bude po anglosaksonskom pravu, pa i arbitraža u Parizu.

Ministar odbrane je podsetio da u ministarstvu odbrane niko, pa ni ministar ništa ne može da kupi a da nije odobreno Planom nabavke koji sačini Generalštab, a potpiše ministar.

"Naše pravosuđe mora da postupi što je moguće brže da bi ustanovili da li je Davinić počinio krivično delo. Ako ustanovi da jeste, onda taj ugovor nije važeći već korupcionaski ugovor i takvi se, rekao je Šutanovac, na arbitraži rešavaju na drugi način.

"Da je to pitanje regulisano onako kako sam ja mislio da će biti, mi bi dokazali da je taj ugovor korupcionaški i on ne bi stupio na snagu. Danas smo u situaciji da opet treba da pregovaramo ne bi li uspeli da spasimo veliki novac", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.