Izvor: B92, 18.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac i Samardžić se optužuju

Beograd -- Dragan Šutanovac kaže da Slobodan Samardžić tokom posete Kosovu nije govorio u ime Vlade. Samardžić: Šutanovac zamenjuje teze.

"Retorika ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića ne vodi smirivanju situacije", ocenio je ministar odbrane Dragan Šutanovac. On kaže i da je skandalozno to što on ne zna šta je u akcionom planu ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Na dešavanja u Kosovskoj Mitrovici ne može se gledati crno-belo i ne može se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proceniti ko je manje ili više odgovoran, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On navodi da je razočaran i iznenađen što je neko odlučio da baš 17. marta prekomernom silom izbacuje Srbe iz suda u Kosovskoj Mitrovici, ali i da je zabrinjavajuća reakcija kosovskih Srba.

Pogibija ukrajinskog vojnika je jako loš signal, kaže Šutanovac.

"Radi o pripadniku kontigenta iz Ukrajine, dakle zemlje koja nije priznala nezavisno Kosovo, o čoveku koji je došao pod zastavom Ujedinjenih nacija da brine o miru na prostorima Kosova i Metohije. Mislim da ova situacija otvara jednu krizu, koja može da na diplomatskom nivou dovede do oštećenja naših pozicija, imajući u vidu da smo se mi sve vreme bazirali na diplomatske aktivnosti koje smo u Savetu bezbednosti UN-a i u saradnju sa državama koje ne priznaju Kosovo vodili", rekao je Šutanovac.

Šutanovac kaže da je samo ministar Slobodan Samardžić u kontaktru s predstavnicima Srba sa severa Kosova, ali navodi da "nije ubeđen" da su sve strukture pod kontrolom.

Šutanovac kaže da je tražio akcioni plan Ministarstva za Kosovo i Metohiju, ali da mu je rečeno da može da ga dobije samo na uvid u Vladi Srbije.

On kaže da je skandalozno što Ministarstvo odbrane ne zna šta je predviđeno u tom planu.

"Ne znam kakvi su njihovi planovi. Juče je Samardžić nosio neki plan Rikeru. Tamo je rekao da ćemo im vratiti. Ne znam u čije ime govori, ali nije govorio u ime Vlade Srbije. Da li je govorio u svoje lično ime, ili u ime Demokratske stranke Srbije, to ne znam. Retorika koju je koristio Samardžić ne vodi nas u pravcu smirivanja situacije", kazao je Šutanovac.

On je upozorio da ne bi smelo da se dogodi da neko svojom odlukom, koja nije primerena, "izazove stvaranje 'Bejruta' na teritoriji Srbije".

Što se tiče juga Srbije, Šutanovac je kazao da Vojska Srbije kontroliše jug Srbije i za sada nisu registrovani elementi koji mogu izazvati nestabilnost.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić poručio je ministru odbrane Draganu Šutanovcu da kada je "deo zemlje u opasnosti treba da se bavi svojim resorom", a ne da napada njega koji je protekla dva dana proveo u Kosovskoj Mitrovici, kako bi učinio sve da se održe mir i stabilnost.

Šutanovac se danas distancirao od izjava ministra Samardžića povodom nemira u severnoj Mitrovici, istakavši da Samardžić ne govori u ime Vlade Srbije.

"Veoma je čudno čime se ministar Šutanovac danas bavi. U vreme kada je deo države u opasnosti, on, umeto da se bavi svojim resorom, a to je da podsetim odbrana zemlje, napada mene koji sam dva dana proveo na Kosovu i Metohiji da bih učinio sve da se održe mir i stabilnost", rekao je Samardžić Tanjugu.

On je dodao da su informacije koje je Šutanovac dobio potpuno pogrešne, da je zamenio teze, jer su Srbi juče napadnuti brutalno od specijalnih odreda policije UNMIK-a i od Kfora", na šta su uzvratili.

"Boris Tadić bio je obavešten na vreme o tome. Sa njim sam razgovarao negde oko dva sata, podneo sam mu kratak izveštaj i mi smo imali dogovor o tome šta da se dalje radi", rekao je Samardžić, precizirajući da sve što je učinjeno bilo je učinjeno da bi se osigurao mir na Kosovu, posebno u Mitrovici.

Prema rečima Samardžića, u Mitrovici je na taj način "mir bio osiguran" i sve se završila na najbolji mogući način, jer ne samo da akcija UNMIK policije i Kfora, koja je trebalo da zastraši Srbe, nije uspela, nego nije uspela ni akcija da se "nevine sudije na brutalan način pohapse i prevedu u Prištinu".

"Juče je učinjen najbolji posao za državu Srbiju koji je mogao da se učini bez bilo kakvog učešća ministra odbrane Šutanovca. On sada daje naknadne izjave kao da je stranac i to je zaista nedopustivo", rekao je Samardžić.

I Marković kritikovao poteze Samardžića

Ministar za državnu i lokalnu samoupravu Srbije Milan Marković kritikovao je danas poteze ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji su, kako je rekao, stvorili "veoma velike probleme u srpskim zajednicama" na Kosovu.

Osvrćući se na pitanje dvovlašća o čemu je danas razgovarao sa koordinatorima u selu Gornje Kusce kod Gnjilana, Marković je rekao da postoje određeni problemi. "To je žalosna i sramotna konstatacija za nas kao državu i zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je on.

"Mislim da pod hitno treba da se to reši i mislim da bi gospodin Slobodan Samardžić morao da razmisli o određenim potezima koje je povukao, a koji su ovde stvorili veoma velike probleme u srpskim zajednicama", rekao je Marković.

Marković je ocenio da su to nepotrebni problemi. "Najmanje nam treba da se sporimo oko toga ko će staviti pečat na neki dokument i ko će ovde na neki način predstavljati građane", rekao je on.

"Postoji odluka vlade i ta odluka mora doslovno da se sprovede. Odluka vlade je doneta jednoglasno", dodao je Marković.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić je, povodom jučerašnjih nemira u Kosovskoj Mitrovici, rekao da "nema nikakve dileme o prekomernoj uptotrebi sile i kršenju ljudskih prava".

"Borba za očuvanje teritorijalnog integriteta nije sporna", rekao je Ljajić i dodao da ne treba ništa činiti što liči na provokaciju.

Ljajić je ocenio da "nema dileme" da su sve manjine na Kosovu ugrožene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.