Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac i Gejts o Kosovu

Kijev, Beograd -- Dragan Šutanovac na sastanku ministara Jugoistočne Evrope rekao da je mirno rešenje kosovske krize bitno za region.

Šutanovac je rekao i da će država preduzeti sve korake kako bi sprečila sukobe na jugu Srbije. Sekretar odbrane SAD Robert Gejts, koji takođe boravi u Kijevu, zatražio je od članica NATO-a da zadrže vojnike u sastavu KFOR-a i posle 10. decembra, bez obzira na ishod pregovora o Kosovu. On je, međutim, dodao da će NATO morati da dovrši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planove za misije koje je predložio Marti Ahtisari.

Po završetku sastanka, Šutanovac je ocenio da bi priznanje nezavisnosti Kosova izazvalo krizu u mnogim zemljama gde postoje secesionističke težnje.

"Insistirao sam, pre svega u razgovorima sa Urlihom i Gejtsom, da je vrhunski interes Srbije i regiona da ne dođe do sukoba na Kosovu. S druge strane sam insistirao na tome da će Srbija učiniti apsolutno sve korake da spreči sukobe na jugu Srbije i dobio sam uveravanja da u tom delu posla nećemo imati nikakve poteškoće, niti će bilo ko da nas sankcioniše ili optužuje", kaže Šutanovac.

Robert Gejts je na sastanku tražio od članica NATO-a da zadrže vojnike u sastavu KFOR-a i posle 10. decembra, kada će Kontakt grupa dostaviti izveštaj Ujedinjenim nacijama o budućnosti Kosova.

"Dajemo šansu 'trojci', ali smo realni. Zemlje moraju da se pripreme na ono što će se dogoditi posle 10. decembra, a NATO će morati da dovrši planove za misije koje je predložio izaslanik UN Marti Ahtisari", rekao je Gejts.

Iako je uoči sastanka u Kijevu pomenuta mogućnost prebacivanja američkih vojnika sa Kosova u Avganistan iduće godine, Gejts je evropskim saveznicima dao još vremena.

"Nisam zadovoljan zbog toga što savez koji ima više od dva miliona vojnika ne može da nađe resurse koji bi bili angažovani u Avganistanu", rekao je Gejts.

Mandat snagama SAD na Kosovu produžen je do leta 2008, a potom će Vašington razmotriti povlačenje 1.600 vojnika iz KFOR-a.

Ponoš prvi put na skupu vojnog partnerstva

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš prvi put učestvuje na međunarodnoj godišnjoj konferenciji, na kojoj će se susresti sa više od 20 načelnika i zamenika načelnika generalštabova zemalja-članica Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i NATO-a, kao i visokim vojnim zvaničnicima tih zemalja.

Konferencija vojnog partnerstva dešava se u norveškom gradu Tromzu, a organizuje je Saveznička komanda za transformaciju NATO-a, čiji je cilj da reorganizuje snage NATO-a i ostalih partnera u Evropi.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, učesnici Konferencije razgovaraju o planiranju, resursima i kapacitetima partnerstva, obuci, obrazovanju i energetskoj bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.