Izvor: B92, 22.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Stabilno na Kosovu

Valjevo -- Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je da se stabilizuje situacija na Kosovu i u celom regionu, posle nereda 17. marta.

"Stvari se stabilizuju i na Kosovu i Metohiji i u širem regionu", rekao je Šutanovac novinarima u valjevskoj kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" posle poleganja zakletve martovske klase vojnika.

Ispred zgrade Opštinskog i Okružnog suda UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici 17. marta je došlo do sukoba u kojima je ubijen jedan ukrajinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policajac iz sastava UNMIK-a, a povređeno više od 100 Srba i pripadnika UN policije i Kfora.

"Vojna saradnja na nižem nivou"

Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna saradnja sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova spuštena na niži, tehnički nivo, ali da mora da opstane jer nije interes budućnosti Srbije da se prekine.

"Jako je bitno da budemo svesni da ne možemo u ovom trenutku povlačiti poteze koji za konsenkvencu imaju pogoršanje odnosa dugi niz godina unapred", rekao je Šutanovac u Valjevu.

On je napomenuo da se srpsko ministarstvo odbrane i 17. marta trudilo da doprinese stabilizaciji situacije, ističući da je od Kfor-a traženo da ne koristi prekomernu silu kako ne bi došlo do žrtava.

Šutanovac je izrazio žaljenje što je do žrtava ipak došlo, dodajući to treba da bude "veliki nauk za sve one koji su olako shvatili mogućnost da se problemi rešavaju putem tenzija".

Ministar odbrane je rekao da je gubitak ljudskih života nešto što nikako ne smemo da dopustimo.

Polaganju svečane zakletve, pored roditelja, rodbine i prijatelja mladih vojnika, prisustvovali su i načelnik generalšatba Vojske Srbije general potpukovnik Zdravko Ponoš i predstavnici lokalnih vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.