Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Srbiji potrebna strategija odbrambene industrije

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izrazio je danas očekivanje da će Vlada Srbije uskoro napraviti strategiju za revitalizaciju i povećanje izvoznog potencijala odbrambene industrije.

Na otvaranju 3. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2007" na Beogradskoj sajmu, Šutanovac je rekao da bi problemima odbrambene industrije "trebalo da se bavi cela vlada", jer ti proizvodi imaju i "političku dimenziju i izvozne karakteristike".

"Ubeđen sam da namenska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odbrambena ili bezbednosna industrija ima šanse da se oporavi i to nije problem samo Ministarstva odbrane, nego čitave države. Postoje kupci u inostranstvu koji su zainteresovani da sarađuju sa Srbijom i zato treba razvijati taj sektor", rekao je Šutanovac.

On je dodao da su namenske fabrike u lošem stanju, ali da bi entuzijazam i znanje zaposlenih trebalo da se iskoriste, jer "sa malim podsticajima u razvojne tehnologije mogu biti dobijeni dobri proizvodi koji bi se u inostranstvu prodavali po dobroj ceni".

Prema njegovim rečima najveća prednost za razvoj odbrambene industrije su tradicija oružarstva i proizvodnje vojne opreme u Srbiji kao i interesovanje zemalja koje su i ranije bili kupci oružja i vojne opreme.

"Zastava oružje' pokazala je da je moguća i saradnja sa američkim firmama ukoliko se proizvodi kvalitetno oružje", ukazao je Šutanovac i dodao da su uz američko, potencijalna tržišta za izvoz proizvoda domaće vojne industrije Afrika, Azija i Bliski istok.

Kako je rekao, Ministarstvo odbrane prihvatilo je da bude pokrovitelj Sajma naoružanja i vojne opreme "da bi se promovisali domaći proizvođači i motivisali strani investitori da zajedno sa partnerima u Srbiji razvijaju nove proizvodne programe".

"Privreda Srbije doživela je niz problema, a odbrambena industrija pogođena je u najvećoj meri", naglasio je srpski ministar odbrane i dodao da se na Sajmu može videti "rezultat rada entuzijasta koji nastoje da fabrikama odbrambene industrije povrate stari sjaj".

Na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2007", učestvuje 63 izlagača, koji su predstavili programe pešadijskog i artiljerijskog naoružanja, borbena i neborbena vozila, oklopna vozila i tenkove i drugu vojnu opremu.

Prisustvuju i strani izlagači, među kojima su "Tales" iz Francuske i "Rode i Švarc" iz Austrije.

Na ovogodišnjem sajmu prvi put učestvuje i Vojni muzej iz Beograda sa izložbom "Oružje - segment istorije civilizacije", koja prikazuje razvoj oružja od praistorije do savremenog doba.

"Partner 2007" je od danas do četvrtka, 28. juna otvoren samo za poslovne posetioce, a u petak, 29. juna, vojnu opremu i naoružanje moći će da razgledaju svi zainteresovani od 10.00 do 19.00 sati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.