Šutanovac: Srbija bezbedna i pored ukidanje vojnog roka

Izvor: Glas javnosti, Beta, 03.Jan.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Srbija bezbedna i pored ukidanje vojnog roka

BEOGRAD - Ukidanje obaveze služenja vojnog roka i prelazak oružanih snaga zemlje na potpuno profesionalni sastav ni na koji način neće ugroziti funkcionisanje sistema odbrane, ocenio je juče ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

"U Srbiji ima oko 1,7 miliona građana koji su služili vojni rok i koji su još uvek spremni da, ako je neophodno, obuku uniformu i ne postoji nikakvo ugrožavanje sistema odbrane zbog toga što smo prešli na profesionalni sastav", rekao je Šutanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u intervjuu agenciji Beta. On je rekao da će se ubuduće, u slučaju potrebe, Vojska Srbije rezervnim sastavom popunjavati iz takozvane Aktivne rezerve, čije formiranje tek predstoji, kao i s ljudima koji dobrovoljno izaberu da služe vojni rok.

Šutanovac je rekao da još nije određen rok za formiranje Aktivne rezerve jer postoji mnogo pitanja koja treba rešiti u dogovoru sa Vladom Srbije i ostalim institucijama, ali je izrazio uverenje da će ceo sistem, nakon dodatnog podešavanja, u potpunosti profunkcionisati već 2012. godine.

"U procesu profesionalizacije biće problema koji su nam do sada bili nepoznati i koji će biti izazov za sistem. Ali važno je reći da mi nismo prvi koji su to učinili u Evropi, nego smo među poslednjima, zbog čega ćemo biti u prilici da koristimo najbolja iskustva drugih zemalja", rekao je ministar. Govoreći o budžetu ministarstva odbrane u 2011. godini, on je rekao da je 72 milijarde dinara velika suma novca sa aspekta Vlade Srbije i budžeta u celini, ali da se radi o relativno maloj svoti iz perspektive sistema u koji nije ozbiljno ulagano više godina.

"Sredstva su ograničena, ali ne zato što neko ne želi da ih poveća, već zbog teške ekonomske situacije. Naš zahtev da se poveća taj deo "kolača" ne bi bio korektan prema ostalim ministarstvima", ocenio je Šutanovac. "Ipak, pokazali smo da nismo samo potrošač i za tri godine smo pomogli odbrambenoj industriji da napravi ugovore od 1,2 milijarde dolara. Smanjili smo trgovinski deficit i s pravom očekujemo da se jedan deo vrati u sistem odbrane", dodao je srpski ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, izdvojena sredstva u potpunosti omogućavaju izvršavanje svih zadataka Vojske Srbije, pa čak i određeni iskorak u pravcu modernizacije obuke i borbene tehnike, pri čemu će prioritet predstavljati Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrane, pre svega novi avioni. Šutanovac je naveo da su za nabavku novog aviona potrebna velika sredstva, koja ne postoje u budžetu, zbog čega se uveliko razmatraju mogućnosti uzimanja robnih kredita ili obezbeđivanja sredstava kroz budžetske uštede.

"I lično sam zagovornik da se kupuje nešto ozbiljno i vidljivo, nešto što sistem čini ozbiljnim", rekao je Šutanovac i dodao da se u ministarstvu odbrane ne razmatra mogućnost nabavke polovnih aviona jer to ne bi naišlo na podršku stručne i šire javnosti. Ministar je dodao da će 2011. godine biti istorijska za vojsku i zbog toga što će sa Vojne akademije izaći prve žene oficiri, ali i prve žene vojni piloti u istoriji srpskog ratnog vazduhoplovstva. On je rekao da prva iskustva pokazuju da će žene svojim prisustvom u jedinicama poboljšati kvalitet rada svih oficira i uvesti novu kompetitivnost među njih.

Šutanovac je dodao da žene u Vojsci Srbije nemaju nikakav popust, već da obavljaju iste dužnosti kao i njihove muške kolege. "One obavljaju sve zadatke i dužnosti na isti način kao i muškarci, a u jednom delu su i bolje i posvećenije poslu nego muške kolege, ocenio je ministar i dodao da pitanje popusta ženama u vojsci postavljaju isključivo muškarci. Govoreći o planovima odbrambene industrije, on je rekao da će u 2011. pažnja biti posvećena i vojnom zdravstvu jer je Srbija konkurisala za izgradnju vojne bolnice u Libiji koja bi bila pravljena po ugledu na Vojno-medicinsku akademiju.

Takođe, Srbija će nastojati da, zajedno s nekim zemljama regiona iz EU i Rusijom, dobije posao remonta i modernizacije kuvajtskih tenkova M-84, koji su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina proizvedeni u bivšoj Jugoslaviji. Na planu međunarodnih vojnih vežbi, pripadnici Vojske Srbije će ponovo učestvovati na bojevom gađanju raketnih jedinica PVO na bugarskom poligonu Šabla, a Ministarstvo će pokušati da ove godine obezbedi bojevo gađanje i za pilote lovačke avijacije na tom poligonu kod Varne.

Šutanovac je rekao da će pripadnici Vojske Srbije nastaviti da učestvuju u mirovnim misijama i da je želja da u 2011. godini jedna od misija bude pod vođstvom EU, ali da broj angažovanih pripadnika u ovom trenutku nije moguće pretpostaviti jer to zavisi i od potreba. "Naš najvažniji posao biće priprema i obuka pripadnika Vojske Srbije za mirovne misije. Očekujemo da ćemo i bazu "Jug" staviti u tu funkciju i očekujem da će se s nama obučavati i naši prijatelji iz inostranstva", rekao je Šutanovac u intervjuu agenciji Beta.

Bez tebe bi bili mnogo bezbedniji. Kakve mirovne misije kakvi bakraci idi sam u te misije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.