Šutanovac: Saradanja u regionu uslov stabilnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Saradanja u regionu uslov stabilnosti

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je vojna i bezbednosna saradnja sa državama regiona i EU preduslov, ne samo bezbednosne, već i ekonomske stabilnosti Srbije.

Šutanovac je agenciji Tanjug, posle nedavne posete Sloveniji, rekao da je odbrana važan instrument spoljne politike, i da je jačanje regionalne saradnje u svim domenima, uključujući i odbranu, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Ta saradnja je, prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naročito važna u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i drugih bezbednosnih izazova.

"Nijedna zemlja više se ne može u bezbednosnom smislu posmatrati izolovano. Kriminalci nemaju potrebu za bilateralnim sporazumima i efikasno sarađuju bez obzira na verske i etničke razlike. Dok smo mi i dalje uronjeni u istorijske probleme, kriminal se širi po Balkanu i ukoliko se vrlo brzo ne udružimo u borbi protiv organizovanog kriminala i svih izazova i rizika na našim prostorima, pogotovo verskog fundamentalizma, bojim se da ćemo svi biti poraženi", rekao je Šutanovac.

"Postoji niz izazova koji prevazilaze državne granice i moramo na vreme da se uključimo u sprečavanje tih pretnji. To je jedini put razvoja Srbije, kako u bezbednosnom, tako i u ekonomskom smislu. Ako, na primer, nemate saradnju u okviru Partnerstva za mir u kome su sve zemlje severne hemisvere, onda imate probleme i na drugim poljima. Nadam da će u najkraćem mogućem roku to biti jasno svima koji se bave politikom u Srbiji", kazao je Šutanovac.

Šutanovac, koji je od početka godine potpisao četiri sporazuma u oblasti odbrane sa predstavnicima država EU, istakao je da je veoma važno efikasno sarađivati sa zemljama koje participiraju u Kforu, budući da su te snage u ovom trenutku najčvršća garancija stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

"Bez obzira što postoji animozitet dela javnosti prema Kforu moramo da shvatimo da su to ljudi koji su u misiji mira i koji troše sredstva svojih budžetskih korisnika da bi obezbedili stabilnost. To treba da poštujemo", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.