Izvor: B92, Tanjug, 05.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Rasvetliti smrt gardista

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da će to ministarstvo učiniti sve što je u njegovoj moći da se rasvetli pogibija gardista na Topčideru 2004. godine.

"Ministarstvo će nastaviti da dostavlja sudu i tužilaštvu svu potrebnu dokumentaciju u vezi tog tragičnog događaja, a ako bude trebalo da se skine neka vojna tajna, ja ću je skinuti i dostaviti sudu tražene informacije", kazao je Šutanovac.

Šutanovac je TV Studio B rekao da kao ministar nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravo da se meša u sudski postupak, ali da želi da se pogibija "dva mlada vojnika razjasni što pre".

Vojnici gardijske brigade Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nastradali su 5. oktobra 2004. godine, u još nerazjašnjenim okolnostima.

Nezavisna državna komisija utvrdila je da je Milovanovića i Jakovljevića ubila treća osoba, što se podudara s veštačenjem FBI, dok je vojna komisja utvrdila da su se oni međusobno poubijali.

Okružno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od suda da sprovede istražne radnje u vezi sa njihovom pogibijom, saslušanjem svedoka koji u dosadašnjem pretkrivičnom postupku nisu saslušani, kao i da sprovede druge istražne radnje.

"Profesionalizaciju završiti u mandatu ove vlade"

Šutanovac je za istu televiziju rekao i da je želja celokupnog menadžmenta tog ministarstva, koji radi na potpunoj profesionalizaciji vojske, da u toku mandata aktuelne vlade taj proces bude završen.

"Voleo bih da se rok ne pomera; ne mogu da izvedem jasnu računicu i analizu, ali mislim da će jako teško biti da se to uradi do početka 2011. godine, s tim što ne odustajemo od potpune profesionalizacije", istako je Šutanovac govoreći o posledicama smanjenja vojnog budžeta.

Ministar je komentarisao najave o mogućoj izmeni Kumanovskog sporazuma, navodeći da je to dobilo "dosta pompeznu najavu u medijima" i da "nije bila ideja da se na taj način plasira".

"Smatramo da postoje odredbe koje su od samog starta bile nelogične, koje su u praksi već ispravljene i koje treba da se isprave i u papirima", rekao je Šutanovac.

Govoreći o razmeštanju misije Euleks na Kosovu i efektima koje će to izazvati, Šutanovac je ocenio da je toj misiji potrebno dati "jedan period" da bi se mogli komentarisati njeni rezultati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.