Šutanovac, Papakostas potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Izvor: Blic, 10.Feb.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac, Papakostas potpisali sporazum o vojnoj saradnji

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i njegov kiparski kolega Kostas Papakostas potpisali su danas u Nikoziji sporazum o jačanju vojne saradnje između dve zemlje, prenela je danas kiparska novinska agencija CNA.

Šutanovac se posle potpisivanja sporazuma sastao i sa kiparskim

predsednikom Dimitrisom Hristofjijasom od koga je dobio uveravanja da

Kipar podržava stavove Srbije o Kosovu.

Papakostas je posle potpisivanja sporazuma o vojnoj saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao da je glavni cilj da se unapredi saradnja, između ostalog, u obuci i u mirovnim misijama.

Sporazum predviđa razmenu vojnika, učeštvovanje oficira dve zemlje

u programima obuke i zajedničke vojne vežbe.

Patakostas je rekao da je važno za kiparske oficire da odlaze na obuku u Srbiju i da pohađaju Vojnu akademiju.

On je zahvalio Šutanovcu na poseti i podsetio na dugotrajno prijateljstvo između Kipra i Srbije. Šutanovac se zahvalio Kipru za podršku koju pruža Srbiji u nekoliko pitanja koja su važna za njegovu zemlju, i rekao da je Srbija

zahvalna Kipru na principijelnom stavu o Kosovu.

Šutanovac je izrazio podršku predsedniku Demetrisu Hristofjasu u traženju rešenja kiparskog problema. "Srbija podržava napore kiparskog predsednika u procesu traženja rešenja za problem Kipra na osnovu rezolucije UN i međunarodnog prava", rekao je Šutanovac.

Posle turske invazije 1974. Kipar je podeljen na grčki i turski deo.

Ministar odbrane Srbije položio je venac na spomenik na vojnom groblju u Nikoziji, gde su sahranjeni kiparski vojnici poginuli u turskoj invaziji 1974. godine.

Ssutanovac će se danas sastati i sa predsednikom Parlamenta Mariom

Karojanom, ministrom spoljnih poslova Markosom Kiprijanouom i ministrom unutrašnjih poslova Neoklisom Silikiotisom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.