Izvor: B92, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: NATO da održi mir

Beograd, Ćuprija, Paraćin -- Dragan Šutanovac pozvao je ministre odbrane zemalja članica NATO-a da spreče svaki pokušaj destabilizacije na Kosovu.

Ministar traži razumevanje

Dragan Šutanovac zatražio je od Skupštine opštine Ćuprija razumevanje zbog uznemiravanje stanovništva učestalim eksplozijama sa Karađorđevog brda, na kome vojska uništava pronađena ubojna sredstva zaostala od eksplozija vojnih skladišta 19. oktobra prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"U ovom trenutku, zbog vrlo složene i osetljive procedure na pronalaženju i uništavanju zaostalih ubojnih sredstava, ne možemo precizno reći kada će ova aktivnost biti završena", navedeno je u pismu Šutanovca lokalnoj samoupravi u Ćupriji.

U pismu ministrima odbrane zemalja NATO-a koje je uputio pred njihov jučerašnji sastanak u Briselu, ministar odbrane Srbije je istakao da se Srbija u potpunosti oslanja na obećanja zvaničnika NATO-a da će Kfor odlučno reagovati na svaki postupak koji bi ugrozio stabilnost i da će štititi sve stanovnike Kosova i Metohije.

Šutanovac je u pismu u koje je uvid imala agencija Beta, istakao da će Srbija i njene snage bezbednosti "učiniti sve što je u njihovoj moći, uključujući i primenu najoštrijih mera radi očuvanja mira i stabilnosti na jugu centralne Srbije, u slučaju eskalacije krize".

On je ministrima zemalja članica NATO-a poručio da je uspešno rešavanje pitanja Kosova i Metohije najvažnije za bezbednost i trajni mir u regionu, što je i od najvećeg značaja i ključni uslov za prosperitetnu budućnost.

Šutanovac je istakao da Srbija "u trenutku velike neizvesnosti u procesu pronalaženja sporazumnog rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije", ostaje duboko posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i da zakonito brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet u političkom procesu pregovaranja i međunarodnog prava.

On je poručio da će Vojska Srbije i dalje sarađivati sa Kforom, kao jedinim snagama nadležnim za bezbednost na Kosovu i Metohiji i izrazio spremnost da ponudi svaku pomoć i podršku koja bi mogla da bude potrebna međunarodnim snagama u unapređenju bezbednosti, a u najboljem interesu za sve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.