Izvor: B92, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Garancije Kfora

Kijev -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da je dobio uverenja da će Kfor odlučno reagovati u slučaju eskalacije nasilja na Kosovu.

Nakon večerašnjeg razgovora sa komandantom južnog krila NATO-a Harijem Urlihom, na marginama susreta ministara odbrane jugoistočne Evrope u Ukrajini, Šutanovac je novinarima rekao da je tražio garancije da Kfor može da obezbedi sigurnost za sve građane Kosova. "Dobio sam čvrsta uveravanja da Kfor čini maksimalne napore i planira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktivnosti u odnosu na sve moguće scenarije", rekao je on.

On je dodao da nije bilo reči o političkim aspektima kosovske krize i eventualnom priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine.

"Sva eventualna politička rešenja mogu dovesti do nasilja i zato je bitno da se u odnosu na to prave planovi i spreči svaka eskalacija

nasilja na Kosovu i jugu Srbije", rekao je ministar.

Ministar je ocenio da postoji odlučnost da se spreči nasilje u pokrajini i da ovog puta "neće biti izgovora", i dodao da je sagovorniku preneo da bi se u Srbiji na to gledalo kao "na krah NATO-a i Kfora".

Šutanovac je najavio da će Srbija uskoro predati pismo sa zahtevom da postane punopravni član SEDEM-a, inicijative koju čine ministri odbrane jugoistočne Evrope, SAD, Italije i Ukrajine.

On je preneo da je admiral Urlih rekao i da međunarodna zajednica želi da Srbija što pre postane članica svih međunarodnih bezbednosnih sistema.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Jeftić razgovarao je večeras sa zamenikom ministra odbrane Italije Lorencom Forćijerijem.

Šutanovac će sutra učestvovati na sastanku ministara odbrane, koji će otvoriti predsednik Ukrajine Viktor Juščenko, a imaće i bilateralne sastanke sa ministrom odbrane BiH, Turske i Ukrajine.

SAD premešta trupe s Kosova?

Američke trupe s Kosova biće premeštene u Avganistan, ako NATO ne pošalje dodatne trupe u tu zemlju, najavljuju zvaničnici SAD.

Ministar odbrane SAD Robert Gejts, koji boravi u Ukrajini gde će od istočnoevropskih zemalja tražiti pomoć za operacije u Avganistnu, najpre je razmatrao opciju da zapreti povlačenjem s Kosova pre skupa ministara odbrane članica NATO ove nedelje u Holandiji, rekao je jedan američki zvaničnik.

Ipak, prema savetu visokih vojnih oficira, šef Pentagona je krajem ove nedelje produžio učešće vojnika SAD na Kosovu do leta 2008. godine. Ako, međutim, saveznici iz NATO do tada ne pošalju više vojnika, trenera i opreme u Avganistan, Vašington će razmotriti povlačenje svojih 1.600 vojnika iz Kfora.

"Ali posle toga to je veoma neizvesno. Ministar je razočaran nesposobnošću NATO da ispuni svoje obaveze i ako se to ne promeni do tada, on je spreman da ode kod državnog sekretara i predsednika da razgovara o naglom povlačenju naših trupa s Kosova", rekao je portparol Pentagona Džef Morel.

Gejts je sve nezadovoljniji neispunjavanjem obećanja saveznika iz NATO datih pre više od godinu dana da će obezbediti trupe i opremu za rat u Avganistanu. On je posebno zabrinut zbog nedostaka više od 3.000 trenera za avganistanske snage.

Zvaničnik upoznat sa situacijom rekao je da Gejts želi da pošalje signal Evropi da će se sama baviti nestabilnom situacijom na Kosovu ako u Avganistanu ne pomogne Sjedinjenim Državama, koje imaju 15.000 od ukupno 40.000 vojnika u međunarodnim snagama.

Uprkos šest godina dugim operacijama u Avganistnu, situaciji u toj zemlji se pridaje znatno manje pažnje nego ratu u Iraku. Ove godine je, međutim, nasilje eskaliralo i u Avganistanu, a vojni stručnjaci ocenjuju da talibani i ostali pobunjenici pokušavaju da izazovu sukobe kao u Iraku.

Kako je rekao jedan zvaničnik SAD, Gejts će u Kijevu tražiti od ministara odbrane jugoistočne evrope da pošalju trupe u Avganistan. Prošle godine je 11 država jugoistočne Evrope poslalo jedinicu od 100 vojinika u Avganistan.

Ukrajina je od SAD dobila 11,7 miliona dolara vojne pomoći i smatra se čvrstim američkim partnerom u Iraku, a Pentagon misli da bi Kijev mogao da pošalje trupe i u Avganistan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.