Šutanovac: Austrija važan partner

Izvor: B92, 29.Maj.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Austrija važan partner

Beč -- Austrija podržava Srbiju na putu ka EU, poručio je ministru odbrane Srbije Draganu Šutanovcu austrijski ministar odbrane i sporta Norbert Darabuš.

Nakon razgovora, Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da je Austrija jedan od najznačajnijih spoljno-političkih partnera Srbije, kao i da dva ministarstva i dve vojske odličnu sarađuu.

On je podsetio da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da iskustva njene vojne neutralnosti, reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružanih snaga i aktivnog učešća u programu NATO-a Partnerstvo za mir mogu da budu veoma značajni za Srbiju.

"Složili smo se da delimo isti bezbednosni prostor ali da treba da delimo i zajedničke vrednosti", rekao je ministar odbrane Srbije i dodao da je u razgovoru pomenuta i "opasnost od asimetričnih pretnji" po bezbednost u regionu.

Šutanovac je podsetio da Austrija ima razvijenu vojnu industriju i da je Srbija veoma zainteresovana da članice njene odbrambene industrije uspostave saradnju i razmotre mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što je Austrija prihvatila da učestvuje na međunarodnom aeromitingu koji će u septembru biti održan u Beogradu i dodao da taj događaj ima veliki simbolički značaj, zbog čega je bitno da se okupi što više prijateljskih zemalja.

Austrijski ministar je ponovio da Srbija ima punu podršku u procesu približavanja EU i u reformi oružanih snaga.

"Za nas u EU proces reforme Vojske Srbije je veoma važan jer će Srbija na taj način doprineti i procesu približavanja Evropskoj uniji", rekao je Darabuš i ocenio da je Srbija bitan faktor stabilnosti na Balkanu, zbog čega zaslužuje svaku vrstu podrške u integracionim procesima.

On je kao naveo da je moguća saradnja Vojske Srbije i Vojske Austrije u oblasti zajedničke obuke, zajedničkih aktivnosti ABHO jedinica i u razmeni iskustava iz oblasti vojne medicine.

Dvojica ministara su, takođe, rekli da su spremni za to da sarađuju po pitanju učešća pripadnika iz dve vojske u mirovnim misijama u svetu.

Šutanovac je ranije danas, u pratnji kolege Darabuša, položio venac na Spomenik neznanom junaku nakon svečanosti kojoj je prisustvovala počasna četa austrijske Garde, vojni orkestar i veliki broj građana i turista.

"Slava svim junacima i nevinim žrtvama koji su položili živote za slobodu i prosperitet svih građana Evrope. Za večno prijateljstvo! Za Srbiju, za Austriju!", upisao je Šutanovac u knjigu utisaka nakon polaganja venca na Spomenik neznanom junaku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.