Susreti dva predsednika-doprinos stabilnosti u regionu!

Izvor: S media, 29.Mar.2010, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susreti dva predsednika-doprinos stabilnosti u regionu!

Nakon što su se predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović sastali čak dva puta u nedelji koja je za nama, analitičari ocenjuju da su ovi susreti doprinos u postizanju mira i stabilnosti u regionu. “Predsednici su na ovaj način jasno poručili da su granice u regionu uspostavljene 1995.godine - one koje će i ostati ”, rekao je za Radio S Bojan Dimitrijević istoričar "Instituta za savremenu istoriju".

Iako su odnosi Srbije i Hrvatske na samom početku >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godine počeli oštro, prvobitno zbog, u javnosti ocenjenog kao "ratno-huškačkog govora" odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji je ostavio u nasledstvo novom predsedniku Ivi Josipoviću, tako i radi nedolaska predsednika Srbije Borisa Tadića na inauguraciju Josipovića, zbog prisustva kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua; intenzivni susreti Tadića i Jospiovića u prethodnoj nedelji, poslali su jasan signal prijateljstva dve države.

Naime, za samo nedelju dana dva predsednika su se sastala dva puta, najpre u sredu u Opatiji, a potom juče i u Briselu, što su na samom startu analitičari ocenili kao podstrek regionalnim bilateralnim odnosima. Ono što je javnosti posebno bilo interesantno je neformalnost predsedničkih susreta.


Bojan Dimitrijević istoričar ”Instituta za savremenu istoriju” kaže za Radio S da su obe strane ustanovile da je bolje ići na sastanke koji su diskretniji i bez medijskog praćenja, kao što je bio slučaj sa prethodnim hrvatskim predsednikom, i tako ići korak približavanju Srbije i Hrvatske. To je dobra procena oba kabineta, jer je saradnja dve države veoma bitna za postizanje mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Josipović je podsetimo već u samom startu svog mandata pokazao da želi da se odnosi sa Srbijom, kao najvažnijim susedom, razvijaju u dobrom duhu?



- Predsednik Josipović je u predizbornoj kampanji pokazao drugačije lice od svog protivkandidata Milana Bandića, te i sada postupa u skladu sa politikom dobrosusedstva koja je njegov imperativ.

Kakva je poruka ovih sastanaka regionu?

- Mislim da odnosi u BIH i tenzije koje tamo postoje i svojevrsna hipokrizija naroda pod upravom visokog komesara, predstavljaju problem i za odnose i reakcije Beograda i Zegreba. Čini mi se da je to jasna poruka dvojice predsednika da su granice u regionu uspostavljene 1995.godine - one koje će i ostati. Ipak ja bih to uzeo sa rezervom, jer su to izjave ovoga trenutka, a budući odnosi u regionu su uvek nepoznanica. Ovaj region je čini mi se u protekla dva veka pokazao dovoljno energije i za ratove i prekrajanje granica.

JAK SIGNAL EVROPI



Istoričar Bojan Dimitrijević na naše pitanje, kakav se signal, susretima dva predsednika šalje Evropi, odgovara da je signal jak.


- Tadić i Josipović su na ovaj način dali jasno do znanja Evropi da oni podržavaju teritorijalni integritet i celovistost BIH. Ostaje da se vidi šta će konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine učiniti samostalno van Beograda i Zagreba. Treba uzeti u obzir i kontekst kada su ti narodi 1992. godine zaratili van odluka Beograda i Zagreba, a nošeni svojim nacionalnim platformama tu zemlju doveli u stanje rata.



Jelena Kostadinović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.