Susret predstavnika Vlade i UNMIK-a

Izvor: B92, 25.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret predstavnika Vlade i UNMIK-a

Ministar Goran Bogdanović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović razgovarao je u Beogradu sa zamenikom šefa UNMIK-a Nikolasom Hejsomom.

Na sastanku je bilo reči o dugoročnoj dinamici narednih susreta, koji će se održati u cilju pronalaženja sveobuhvatnih rešenja za probleme koje ima srpsko stanovništvo na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Obe strane iznele su svoje stavove i mišljenja koji se tiču >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << života, rada i problema Srba na Kosovu, ukazano je u saopštenju.

Inače, ovo je bio treći susret predstavnika zvaničnog Beograda i UNMIK-a u poslednjih mesec i po dana.

Susret predstavlja nastavak dijaloga međunarodne misije sa predstavnicima Vlade Srbije o policiji i pravosuđu, a na dnevnom redu sledećih sastanaka biće i carina, transport, zaštita kulturnih i verskih spomenika i druga pitanja vezana za rekonfiguraciju UNMIK-a.

Teme razgovora su pitanja koja je kao problematična istakao generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun odobravajući rekonfiguraciju UNMIK-a.

Pre razgovora, ministar Goran Bogdanović još jednom je ponovio stav Vlade o odbacivanju odluke generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna da misija Evropske unije počne preuzimanje obaveza UNMIK-a, javlja Glas Amerike.

Bogdanović je najavio da će preneti stav Vlade Srbije i stav Srba koji su napustili Kosovsku policijsku službu da mogu da se vrate, ali pod komandom Međunarodne policije.

"Vlada Srbije podržava stav Srba da neće biti u komandnom lancu KPS-a u Prištini jer bi na taj način indirektno priznali nezavisnost samoproklamovane države Kosovo", izjavio je Bogdanović.

Policija i pravosuđe glavne teme

Tokom dveju rundi razgovora, naizmenično održanih u Beogradu i Prištini, Bogdanović i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer razgovarali su o policiji i pravosuđu, a to treba da bude tema i ovih razgovora.

Konkretnog rezultata dosadašnjih pregovora nema, ali u Beogradu navode da je sama činjenica da je Zanijer preneo predstavnicima kosovske vlade zvaničan zahtev Vlade Srbije da srpski policajci žele da se vrate u Kosovsku policiju, pod uslovom da budu pod komandom UNMIK policije, govori da se pregovori kreću u dobrom pravcu.

Pitanja o kojima se raspravlja su osetljiva, a u Prištini najavljuju da nisu spremni na ustupke Srbima mimo plana Martija Ahtisarija jer se može protumačiti da je izlazak u susret zahtevima Srba zapravo činjenje ustupaka zvaničnom Beogradu u nastojanju da instalira i utvrdi paralelne institucije i svoje pozicije u pokrajini.

Bogdanović je rekao da su od 17. februara, kada je Vlada Kosova proglasila nezavisnost pokrajine, paralelne institucije one u Prištini, a ne srpske institucije na Kosovu. Ministar je najavio da će biti nastavljeno jačanje srpskih institucija na Kosovu, navodeći da će početkom septembra u Gračanici biti otvoren Koordinacioni centar, čime će Srbima južno od Ibra biti upućena poruka da ih država nije zaboravila.

Bogdanović je pri ministarstvu kojim rukovodi najavio mogućnost otvaranja sektora za povratak raseljenih lica, navodeći da Srbija želi da obezbedi održiv povratak izbeglih i raseljenih na Kosovo.

Ivanović: Albanci će morati da prihvate

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže za B92 da će i vlasti u Prištini morati da prihvate sve što se Beograd dogovori sa predstavnicima UNMIK-a.

"Priština mora u krajnjem biti uključena, ali razgovori koji će završiti rezultatom, a to je dogovor, jesu pregovori, a sad je samo izbor termina. Albanci se s tim moraju pomiriti", kaže on.

"UNMIK ima posla tu i međunarodna zajednica i Savet bezbednosti u Njujorku. To su instance kojima će se Srbija obraćati", kaže on.

"Mi se nećemo obraćati Euleksu ili međunarodnoj kancelariji ICO prosto zato što mislimo da su te dve misije nelegalne i da bez pečata Saveta bezbednosti jednostavno ne mogu da funkcionišu na tom prostoru", kaže on.

Pravosuđe i policija biće teme sastanka jer su teme koje još nisu rešene, kaže on. "Tražićemo i čvršće odnose s UNMIK-om i objašnjenje odnosa UNMIK-a i Euleksa", kaže on.

Ministarstvo prati vodosnabdevanje

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju prati situaciju na terenu u vezi sa otežanim snabdevanjem vodom u mestima centralnog Kosova nastalog zbog restrikcija koje sprovodi regionalni vodovod u Prištini.

Situacija je najteža u mestima Sušica, Novi Badovac i delovima Gračanice gde je više od tri stotine domaćinstava već dvadeset dana bez vode.

U koordinaciji sa predstavnicima zajednica ugroženih sela, nadležnim institucijama na terenu, JP Vodovod iz Gračanice i Vatrogasnom brigadom dogovoreno je da se pojačaju isporuke tehničke vode, dok je problem sa snabdevanjem pijaćom vodom i dalje aktuelan.

Samardžić: Vlada gubi korak

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da Vlada Srbije ne čini ono što bi mogla da spreči "puzajuću infiltraciju" misije Evropske unije u kosovske insititucije i preuzimanje uloge civilne misije Ujedinjenih nacija.

Samardžić je rekao da je vlada za protekla dva meseca propustila da uradi ono što je u njenom domenu - da vodi svoju politiku i jača svoje institucije na Kosovu i stalno bude prisutna sa ministarstvima, pa je "izgubila korak i tempo".

Država Srbija pokazuje da ne koristi "glavnu kartu" – da paralelno ulazi na Kosovo i učvršćuje svoje institucije jer bi "to jedino uzdrmalo UNMIK i Euleks", izjavio je Samardžić na konferenciji za novinare.

Govoreći o zalaganju vlade da se dobije podrška u Generalnoj Skupštini UN za pokretanje postupka za traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, Samardžić je ocenio da taj poduhvat zahteva veliku energiju, "koja se stvarno ulaže".

To je, međutim, rizičan poduhvat jer, čak i ako se dobije podrška potrebne polovine članica UN za tu inicijativu, rizik je da li je moguće očekivati čisto, jasno i merodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, rekao je Samardžić.

Prema njegovom mišljenju, bolje bi bilo da su se podnosile već pripremljene pojedinačne tužbe tom sudu protiv zemalja koje su priznale nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova, ali taj predlog nije imao podršku većine u bivšoj Vladi Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.