Izvor: B92, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspenzija u MIP-u zbog filma

Beograd -- Odlukom ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića suspendovana Danica Bajić, direktorka Direkcije za međunarodnu kulturnu saradnju.

Kako se navodi u saopštenju, ona je suspendovana zbog toga što je o telefonskom protestu savetnika kineske ambasade u Beogradu, povodom odluke o prikazivanju filma "Letnja palata", telefonski obavestila predsednika Saveta festivala, gospodina Dinka Tucakovića.

U odluci o suspenziji Drašković ističe da je gospođa Bajić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila obavezna da sa protestom kineske strane upozna nadležnog pomoćnika ministra, a on ministra spoljnih poslova.

"Da je tako postupila, dobila bi instrukciju da ništa ne javlja Savetu festivala, a da kineskoj strani odgovori da je Srbija demokratska država i da niko nema pravo da odlučuje o tome šta će ili neće biti prikazano na nekom filmskom festivalu”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Grad se nije mešao"

Na festivalu Novog autorskog filma, već prihvaćeni program treba da se ostvari u celini, saopšteno je iz Uprave Grada Beograda, povodom kontroverznih stavova o projekciji kineskog filma "Letnja palata".

U saopstenju se kaže da se "nikada do sada Grad Beograd nije mešao, niti uslovljavao programsku politiku ustanova i organizacija, pa to neće činiti ni ovoga puta. Grad Beograd će takodje štititi dostojanstvo ustanova čiji je osnivač i integritet ljudi koji u njima rade kao i ostalih učesnika kulturne scene Beograda".

"Kako su se, umesto obećanih zvaničnih stavova državnih organa povodom protesta Ambasade NR Kine, u javnosti pojavile klevete na račun organizatora i predstavnika osnivača Kulturnog centra Beograda, Skupštine grada, shvatamo to kao pokušaj manipulacije i prebacivanja odgovornosti od nadležnih organa koji vode državnu i spoljnu politku na 'nenadležne' organe lokalne samouprave i organizatore Festivala, koji isključivo vode kulturnu politiku", piše u saopštenju koje je potpisala pomoćnik gradonačelnika Beograda Gorica Mojović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.