Suspendovano 150 srpskih policajaca

Izvor: B92, 01.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovano 150 srpskih policajaca

Gračanica, Štrpce -- Oko 150 pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti suspendovano na 48 sati pošto su odbili da nastave sa radom pod komandom KPS-a.

Posle dvočasovnog neuspešnog sastanka sa predstavnicima UNMIK policije u policijskoj stanici u Gračanici, delegacija srpskih policajaca obavestila je svoje kolege da nisu prihvaćeni njihovi zahtevi. Grupa od pet policijaca vratila je UNMIK policiji lično naoružanje, prijemnike za radio vezu i značke a ostali ih u tome slede.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Za vreme trajanja sastanka pripadnicima KPS-a albanske nacionalnosti koji su obezbeđivali zgradu policijske stanice priključila se i inspekciona jedinica KPS-a u punoj opremi i sa pancir prslucima.

Ispred zgrade policijske stanice parkirani su jedan oklopni transporter i dva vozila švedskog kontigenta Kfora, a na prilazu

Gračanici iz pravca Prištine, desetak vozila KPS-a i pripadnici UNMIK policije u punoj opremi kontrolišu saobraćaj.

Portparol KPS-a Veton Eljšani potvrdio je Beti da su srpski policajci u Gračanici imali neuspešan sastanaka sa UNMIK-om nakon čega su suspendovani.

Dodao je da suspenzija važi do daljnjeg, nakon čega će biti sagledana situacija i preduzeti dalji koraci.

Srpski policajci iz policijske stanici u Prištini, Gracanici, Lipljanu, Kosovu Polju i Obiliću odbili su juče da nastave da rade pod komandom KPS-a, zahtevajući da ubuduće rade isključivo pod komandom Međunarodne policije.

"Nećemo da budemo policajci nezavisne države Kosovo, već želimo da radimo po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", rekli su Beti srpski policajci.

Predstavnici Gračanice i drugih okolnih srpskih sela zatražili su danas od komande irskog kontigenta Kfora da, nakon neuspešnih pregovora i suspenzije policajaca, vojnici Kfora preuzmu odgovornost za zaštitu Srba.

Protest policajaca protekao je mirno i bez incidenata.

"KPS u Šrpcu normalno radi"

Kosovska policijska služba u Štrpcu normalno radi, potvrđeno je danas posle sastanka koji su nadležni iz KPS održali sa kolegma iz redova srpske nacionalnosti u Štrpcu.

"KPS u Štrpcu normalno radi", izjavio je Beti portparol KPS-a Veton Eljšani, prenoseći zadovoljstvo sastankom, ali ne i detalje dogovora.

Komandir stanice Kosovske policijske službe u Štrpcu Dragan Ivanović izjavio je ranije danas da 40 srpskih policijaca od 64, koliko je zaposleno u stanici u Štrpcu, žele da nastave sa radom pod komandom UNMIK policije, ali ne žele da vrate oružje i drugu opremu KPS-u.

"Nećemo da vratimo oružje, jer će Srbi u Sirinićkoj i Sredačkoj župi ostati nezaštićeni", rekao je Ivanović.

Srpski policajci u Štrpcu za razliku od drugih kolega nisu napuštali policijsku stanicu.

Nakon odbijanja da rade pod komadnom KPS-a i suspenzije srpskih policajaca iz Pomoravskog regiona, centralnog Dela Kosova i Štrpca, nema više nijednog pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti u komandnom lancu KPS.

Pripadnici KPS-a na severu Kosova od samog osnivanja Kosovske policijske službe rade pod komandom UNMIK policije.

Prenos ovlašćenja sa UNMIK-a na KPS započet je pre tri godine, a policijska stanica u Gračanici bila je prva stanica na koju je preneta nadležnost sa UNMIK policije na KPS.

KPS broji oko 7.000 pripadnika, od čega 10 odsto čine policajci srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.