Suspendovani srpski policajci u Gnjilanu

Izvor: Politika, 29.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovani srpski policajci u Gnjilanu

Poslušnost komandi u Prištini otkazali i Srbi iz Štrpca i sa centralnog Kosova. – Policajcima iz Gračanice prete suspenzijama

Kosovska Mitrovica Pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti juče su nastavili da otkazuju poslušnost komandi KPS-a u Prištini, tražeći da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, budu pod komandom Unmika.

Tri dana pošto su njihove kolege iz Kosovskog Pomoravlja počele bojkot KPS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << to su juče učinili i srpski policajci iz regiona Prištine i iz Štrpca.

Srpski policajci iz regiona Gnjilana juče su suspendovani na 48 sati, jer od srede ne prihvataju naređenja iz komande policije. Na jučerašnjem sastanku, saznaje „Politika”, policajci su razoružani, oduzete su im policijske kartice, radio-veze i ključevi od kola. Reč je o ukupno 199 policajaca, uključujući i pograničnu policiju, kao i 15 radnika Okružnog zatvora u Gnjilanu.

Kako za „Politiku” kaže major Stojadin Novković, na jučerašnjem sastanku u Kuscu sa regionalnim komandirom KPS-a Elminom Mahmutijem i zamenikom komesara Unmik-policije za Kosmet Džimom Lajacom, Srbi su ponovo istakli da žele da rade isključivo sa Unmikom i Kforom, odnosno da ne žele nikakve kontakte sa MUP-om Kosova.

– Tražimo i da nam se otvore podstanice u Kuscu, Pasjanu i Ranilugu – kazao je za naš list major Novković naglašavajući da je očigledno da zvaničnici Unmik-policije „rade po direktivi KPS-a iz Prištine, umesto da je obrnuto”.

Srpska policija u regionu Gnjilana veruje da će Unmik ispuniti njihove zahteve, ali da će to ići teško. Do tada, bez uniformi i bez oružja, odgovor će sačekati „svako u svojoj kući”. U Ranilugu, Pasjanu, Partešu, Vrbovcu, Prekovcu, Kuscu..., odnosno u mestima gde bi eventualno mogle da se formiraju podstanice na teritoriji četiri opštine Kosovskog Pomoravlja.

Da su policajci suspendovani na 48 sati (za to vreme će im se obračunavati lični dohodak) potvrdio je za „Politiku” i Veton Eljšani, regionalni portparol KPS-a u Prištini, koji ističe da će o statusu srpskih policajaca posle tog roka raspravljati Policijski inspektorat Kosova.

– Ne mogu da kažem šta će sa njima biti dalje, odnosno da li će se prihvatiti njihovi zahtevi ili će se inspektorat koji radi unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova drugačije odrediti po tom pitanju – kazao je Eljšani potvrđujući da su „srpski policajci juče razoružani”.

Posle suspenzije srpskih policajaca u opštini Vitina bezbednosno stanje je stabilno, iako je napetost pojačana. Koordinator srpske zajednice u Vitini Zoran Krčmarević ističe za naš list da je dobro to što su policajci pokazali neslaganje sa dolaskom misije Euleks, ali je izrazio bojazan šta će se dešavati kada prođe period od 120 dana u kome je predviđeno da kosovska vlada preuzme ingerencije od Unmika. Prema njegovim rečima, naime, sada sve regionalne puteve kontrolišu samo Albanci.

A komandir stanice Kosovske policijske službe u Gračanici Stojan Milošević rekao je, kako prenosi Beta, da su pripadnici policije srpske nacionalnosti uslovljeni da se danas u podne vrate na posao ili će biti suspendovani.

Nakon dvočasovnog razgovora sa komandirom Unmik-policije Larijem Vilsonom, Milošević je rekao novinarima da je osnovni zahtev srpskih pripadnika da nastave da rade, ali pod komandom Unmik-policije, a ne KPS.

Prema Miloševićevim rečima, danas na Kosovu pod komandom KPS nema nijednog policajca srpske nacionalnosti, a oni čine 10 odsto od oko 7.000 pripadnika KPS-a.

Od 9 do 15 časova koliko je trajao protest ispred policijske stanice u Gračanici, na prilaznim putevima mestu pojačane su snage KPS-a, Kfora i Unmika.

Na ulazu u Gračanicu iz pravca Prištine na dužini od oko 500 metara bilo je raspoređeno šest patrolnih policijskih vozila KPS-a i Unmik-policije, koji su pod punom opremom kontrolisali učesnike u saobraćaju.

Pancire su nosili i pripadnici KPS-a i Unmik-policije koji su ostali u zgradi KPS-a u Gračanici.

Predstavnici Srba iz Gračanice i okolnih sela, nakon neuspešnih razgovora srpskih policajaca i Vilsona, zatražili su od predstavnika irskog kontingenta Kfora da preuzmu ulogu policajaca i zaštite srpski narod.

Policijska stanica u Gračanici je prva u kojoj su ovlašćenja sa Unmika preneta na KPS u procesu tranzicije nadležnosti koji je započeo pre tri godine.

Veton Eljšani je juče novinarima objasnio da je policija u Kosovskoj Mitrovici pod komandom Unmik-policije, dok je u drugim regionima komanda preneta na KPS.

--------------------------------------------------------------

Protest srpskih policajaca i u Štrpcu

U vreme trajanja protesta policajaca srpske nacionalnosti u Gračanici, svih 46 Srba iz KPS-a u Štrpcu priključilo se kolegama iz drugih srpskih sredina. Predsednik opštine Štrpce Stanko Jakovljević rekao je juče za „Politiku” da se „sva srpska policija koja je pod komandom MUP-a Kosova stavlja u službu Srba, kako u Kosovskom Pomoravlju, tako i u Sirinićkoj Župi, severnom Kosovu i na teritoriji centralnog Kosova”.

Kako je javio Fonet, srpski pripadnici KPS-a u Štrpcu, za razliku od kolega u drugim kosovskim sredinama, za sada nisu odlučili da napuste službu i predaju opremu.

Prema toj agenciji, na Kosovu protestuje blizu 500 od ukupno 710 srpskih policajaca pripadnika KPS-a.

B. Radomirović

[objavljeno: 01.03.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.