Surlić o sporazumu Srbije i Rusije: Ne iznenađuju ozbiljne reakcije Zapada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2022, 13:28

Surlić o sporazumu Srbije i Rusije: Ne iznenađuju ozbiljne reakcije Zapada

Ozbiljne reakcije Zapada povodom potpisivanja sporazuma ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije ne iznenađuju, kazao je danas docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić, navodeći da je to iz razloga što Zapad Rusiju doživljava kao neprijateljsku zemlju.

"Da smo potpisali i blanko papire, reakcija bi bila ista", kazao je Surlić na TV K1.

Napominje da je to bio sastanak dvojice ministara spoljnih poslova, Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova, a da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je sporazum mogao biti potpisan na nižem nivou.

Prema njegovim rečima, Srbija od tog sporazuma nije dobila ništa naročito, a reakcije koje su usledile su ozbiljne.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila u vezi tog dokumenta, Surlić podseća da je ambasador naveo da ne zna o kakvom je dokumentu reč i da očekuje objašnjenje od Srbije.

Dodaje da Zapad hoće objašnjenje, jer su time što je susret bio organizovan pod "velom tajne" probuđeni strahovi na Zapadu.

Kada je reč o sadržini dokumenta, Surlić kaže da se informisao iz medija gde se može videti da se radi o "tehničkom papiru" na kojem je naveden raspored bilateralnih susreta odvojenih po temama i datumima.

"Ali, sam susret je problem nevezano od sadržine dokumenta. Pošto je susret bio pod velom tajne i govorilo se o sporazumu o saradnji, to je pobudilo strahove na Zapadu koji želi objašnjenje", kazao je Surlić, naglašavajući da Zapad Srbiju smatra svojim "dvorištem".

Ukoliko rat bude produbljen i dođe do aneksije regiona u kojima se održavaju referendumi, kako kaže Surlić, Zapad neće dozvoliti nikakve odnose sa Rusijomm jer Zapadni Balkan i Srbiju smatra "svojim dvorištem".

"U tom slučaju ili će Srbija Rusiji uvesti sankcije ili će Srbiji biti uvedene sankcije. Nadamo se da do takvog crnog scenarija neće doći. Mi vidimo interes u tome što ruske i evropske kompanije dolaze ovde, i treba razmotriti naše interese koji su jasni, ali trebalo bi raditi ispod radara i ne gurati prst u oko. EU je naš glavni spoljnopolitički, ali i spoljnotrgovinski partner", kazao je.

Podseća da je Srbija glasala u UN za rezoluciju koja osuđuje napad na Ukrajinu, podržava teritorijalni integritet Ukrajine i kaže da neće priznati rezultate referenduma na delu ukrajisnke teritorije.

"I to je jedina pozicija koju možemo imati", ističe Surlić dodajući da se postavlja pitanje da li bi Srbija trebalo da se opredeli.

Kako kaže, Zapad neće dozvoliti da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, povoljni gasni sporazum i otvaranje ruskih kompanija u Srbiji.

Surlić smatra i da je neutralna pozicija naše zemlje nemoguće jer kako kaže, velike sile ne žele Srbiju nesvrstanu, žele da se svrsta.

"Ne možemo imati poziciju koju je imala SFRJ, mi smo sada mnogo manji i slabiji nego tadašnja država. Nismo svesni našeg geopolitičkog polažaja. Povučena je gvozdena zavesa i nemoguće je da imamo neutralnu poziciju", pojašnjava on.

Naglasio je da je i sadašnja pozicija uspeh jer primamo ruske državljane, nismo uveli sankcije Rusiji, održavamo i političke i ekonomske odnose sa Rusijom.

Koliko god smo mali, pokušavamo da imamo nezavisnu spoljnu politiku, kaže Surlić uz napomenu da je put Srbije ka EU jasno determinisan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.