Izvor: Politika, 19.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suprotni stavovi o pomirenju

Analitičari deklaraciju između DS-a i SPS-a vide kao važan politički potez usmeren ka budućnosti

Deklaracija o pomirenju koju su potpisale DS i SPS, koja je naišla na negativne reakcije opozicije, ali i nekih članova vladajuće koalicije, kod analitičara je izazvala suprotna reagovanja.

Analitičari pomirenje te dve stranke vide kao značajan politički potez okrenut ka budućnosti, koji bi mogao da doprinese smirivanju na političkoj sceni.

Politički >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je političko pomirenje Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije „značajan korak napred za te partije”. „To je pokušaj da se dodatno racionalno utemelji saradnja koja je uspostavljena u okviru Vlade Srbije. Istovremeno, to je pokušaj da se što više neutralizuju nekadašnje oštre podele koje su te dve partije imale tokom devedesetih i posle 5. oktobra (2000. godine)”, rekao je Dejan Vuk Stanković za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, deklaracija o pomirenju će učvrstiti saradnju demokrata i socijalista, a može da bude i prvi korak ka pacifikaciji oštrih političkih podela u Srbiji. „Naravno, pravo političko pomirenje ideološki zavađenih strana u Srbiji ne može da bude pomirenje dve partije, ali taj čin može da inicira otvaranje ozbiljne debate o tom pitanju”, rekao je analitičar.

Analitičar Milan Nikolić ocenio je za B92 da je potpisivanjem deklaracije na simboličan način završen jedan politički sukobi da su se DS i SPS opredelile za saradnju koja je već iskazana formiranjem vlade.

„Srbiji treba jedna vrsta političke tolerancije na glavnoj sceni, a ne političko neprijateljstvo između partija. Potrebna je jedna vrsta kreativne kompeticije političkih ideja i programa i ja se nadam da će to i dalje postojati. Sledeća faza je, recimo, da se pomire delovi radikalne stranke između sebe, onda da se unutar bivšeg DOS-a pomire DSS i DS. Svi oni mogu da zadrže svoje političke pozicije, ali je važno da u političku sferu ne ’pumpaju’ nikakve akte neprijateljstva”, smatra Nikolić.

Milan Nikolić je, međutim, saglasan da je raspodela direktorskih mesta u upravnim odborima javnih preduzeća u Beogradu odigrala ulogu u potpisivanju deklaracije.

G. B.

[objavljeno: 20/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.