Sukobljene strane u Sudanu složile su se za dvodnevni prekid vatre

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2023, 00:50

Sukobljene strane u Sudanu složile su se za dvodnevni prekid vatre

 
Sukobljene strane u tekućim borbenim akcijama u Sudanu postigle su sporazum o dvodnevnom prekidu vatre počevši od nedelje, izvestio je u subotu televizijski kanal Sky News Arabia.
Televizijski kanal je citirao vojne izvore koji su izjavili da su se vojska Sudana i specijalne operativne snage te zemlje dogovorile „da poštuju režim prekida vatre u nedelju i ponedeljak zbog humanitarnih pitanja“. Nije bilo informacija o uslovima zaključenog sporazuma o prekidu vatre i o mogućim posrednicima uključenim u proces pripreme sporazuma. Situacija u Sudanu je eskalirala usled nesuglasica između načelnika vojske Abdela Fataha al-Burhana, koji je na čelu vladajućeg Saveta za suverenitet, i šefa paravojnih snaga koje se nazivaju Rapidne snage podrške (RSF) Muhameda Hamdana Dagala (poznatog kao Hemeti), koji je al-Burhanov zamenik u savetu. Glavne sporne tačke između dve vojne organizacije odnose se na vremensku liniju i metode ujedinjenja oružanih snaga Sudana, kao i na to ko bi trebalo da bude imenovan za vrhovnog komandanta vojske: karijerni vojni oficir, koji je al-Burhanova preferirana opcija, ili izabrani civilni predsednik, kako Dagalo insistira. 15. aprila izbili su sukobi između dve vojne strukture u blizini vojne baze u Meroveu i u Kartumu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.