Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob i zbog teme

PRIŠTINA - Razgovora između Prištine i Beograda će biti, a tokom januara će biti poznat program razgovora koji je ekskluzivno pravo šefa Unmika, Lamberta Zanijera, prenosi Beta iz prištinskog dnevnika Koha Ditore.

- Program razgovora je ekskluzivno pravo šefa Unmika, Lamberta Zanijera, koji će u dogovoru sa Beogradom odrediti koje će teme biti deo razgovora i o tome obavestiti zvaničnu Prištinu - piše dnevnik pozivajući se na izvore iz Unmika.

Isti izvor navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da će sredinom januara sva pitanja o razgovoru biti pojašnjena. Istovremeno je Beograd od Unmika zatražio da se pojasni program razgovora o tehničkim pitanjima i zatražio objašnjenje o početku ostvarivanja šest tačaka iz izveštaja generalnog sekretara UN, Ban Đi-muna.

Portparol Unmika, Rasel Giki pre nekoliko dana je za Radio Slobodna Evropa izjavio da će ovog puta direktno razgovorati stručnjaci sa Kosova i iz Srbije o konkretnim tehničkim pitanjima i da će tim razgovorima prisustvovati i međunarodni predstavnici, kao i predstavnici Euleksa.

U Unmiku kažu da je ova izjava portparola Gikija izvučena iz konteksta. Potvrđuju da će biti razgovora između vlasti Kosova i Srbije, jer je to jedna od odluka sa sednice Saveta bezbednosti UN od 26. novembra 2008. Nezvanično u Unmiku kažu kako će teme razgovora biti šest tačaka koje je u svom izveštaju istakao Ban Đi-mun, a koji su kosovske vlasti odbacile kao neprihvatljive.

Vlasti u Prištini su izjavile da su spremne za tehničke razgovore, ali da se u njima ni na koji način ne mogu prenebregnuti institucije Kosova i njegov Ustav.

- Dve zemlje mogu razgovarati jedino kao dve suverene države - ističu u Prištini.

Zasad ostaje još nejasno kakva će biti uloga Unmika, imajući u vidu da mnoga pitanja koja će biti tema razgovora - policija, pravosuđe, carina, verski i kulturni objekti, transport i telekomunikacije - od 9. decembra više nisu ovlašćenja Unmika, već Euleksa.

posto je bg-tadic pristao na te razgovore moze prosiriti temu i na vojvodinu i sandjak da se ne smaramo sledecih 10 godina o tome.Dakle, evo vam kosovo, vojvodinu i sandjak a ostatak se moze prikljuciti cg i bg-crnogorci su uradili postavljeni im zadatak. Svi crnogorci zadovoljni a ostalo nije vazno.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razgovori Beograda i Prištine

Izvor: B92, 03.Jan.2009, 13:37

Priština -- Dijaloga između Prištine i Beograda će biti, a tokom januara će biti poznat program razgovora, piše prištinski dnevnik Koha Ditore... "Program razgovora je eksluzivno pravo šefa UNMIK-a, Lamberta Zanijera, koji će u dogovoru sa Beogradom odrediti koje će teme biti deo razgovora...

Nastavak na B92...

UNMIK za novu rundu pregovora

Izvor: B92, 04.Jan.2009

Priština -- UNMIK i njegov šef Lamberto Zanijer počeće novu rundu tehničkih pregovora između Prištine i Beograda, piše prištinski dnevnik "Kosova Sot"... Jedna od tema biće i širenje institucija Kosova na severu pokrajine, piše list. "Carine, policija, funksionisanje Euleksa i širenje institucionalnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.