Sukob DS i SPS oko zasluga

Izvor: Blic, 11.Nov.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob DS i SPS oko zasluga

Od marginalne stranke sa žigom krivca za sve loše što nam se dogodilo devedesetih, socijalisti su došli u poziciju da se bore za mesto treće stranke u Srbiji, kažu poslednja istraživanja CeSID-a. Uspehe su počeli da beleže sklapajući savez sa demokratama i medijskim nastupom lidera Ivice Dačića, koji uspešne državne poslove vezuje za sebe i beleži stranačke poene. Analitičari kažu da se lider SPS ponekad „preigra", a među demokratama rastu tenzije jer im otima poene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<



Postaje već gotovo komičan i zabavan model događanja: izađe ministar policije pred novinare i kaže da je zaslužan za neki državni posao, a onda lider DS i predsednik Srbije ili neki drugi visoki funkcioner te stranke „ispravlja" koalicionog partnera i kaže „nije on, nego mi". Tako je bilo u slučaju hapšenja 500 dilera droge, tako i u vezi menjanja vojvođanskog Statuta, traje bitka ko će „pokupiti kajmak" za ukidanje viza za EU, a tuča je i ko će biti poistovećen sa završetkom koridora 10.

- Uvek je bilo toga da partije na vlasti koriste državne uspehe za dizanje rejtinga. Političari uvek žele da poprave imidž. Najuspešniji u tome su Dačić, Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Prisutni su u medijima i umešno, na nenametljiv način, koriste politički marketing. Dačić ima najviše razloga da se trudi jer mu je stranka bila na ivici cenzusa, dok DS ima zadatak da održava rejting jer je gotovo nemoguće da on bude veći. Dačić se povremeno „preigra". To nije opasno i nema razloga za surevnjivost DS dok su odnosi u koaliciji stabilni - kaže za „Blic" Vladimir Vuletić, profesor na FPN.

Bez obzira što demokratama treba jak partner s kojim će posle narednih izbora moći da formira vladu sa što manje drugih stranaka, počinje izgleda da ih nervira to „trčanje Dačića pred TV kamere", pa i uspeh s kojim državne poslove vezuje isključivo za jedno ministarstvo ili stranku. Nervoza je utoliko veća jer slede lokalni izbori na Voždovcu. Demokratama je veoma važno da pokažu da su jači od naprednjaka Tome Nikolića. Socijalistima će to biti prilika da se plasiraju na treće mesto. Otuda i otimanje o uspehe.

- Demokrate su „gajile" SNS i praktično naprednjake dovele do toga da su im postali glavni takmac. Zato je za DS veoma važno da ih pobede na Voždovcu. Na prisvajanje uspeha za „Moravu" ili vojvođanski Statut ne gledam kao na sukob jer demokratama će još dugo biti potreban jak partner za vladu. Više je u pitanju jedna politička igra inteligentnih ljudi koji shvataju da birače mogu da privuku samo ako istaknu razlike između dve stranke. Obe su levičarske, obe u vlasti, pa moraju da ističu razlike da im glasove ne bi odnele stranke centra - kaže Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a.

Prema poslednjim istraživanjima CeSID-a iz septembra i oktobra, ubedljivo najjača stranka je DS, koju podržava više od trećine opredeljenih birača. Socijalisti su napredovali još i više jer su svoj rejting povećali za pola. Radikali su uspeli da se stabilizuju, a naprednjaci i DSS beleže pad.

Socijalistima raste popularnost

Nije nam cilj da uspehe na državnim poslovima predstavimo kao uspehe stranke i zloupotrebimo ih u cilju rasta političkog rejtinga. Mi kao koalicija beležimo rast rejtinga i to je rezultat naše politike. Nisam stekao utisak da nam partneri zameraju da uspehe pripisujemo sebi, kaže za „Blic" Đorđe Milićević, portparol SPS.

Cilj DS vodeća pozicija

Ne opterećujemo se rejtingom bilo kog koalicionog partnera. Bitno nam je da sprovedemo projekte koje smo obećali na izborima. DS je cilj da ostane vodeća partija u zemlji, kao i da naši partneri imaju podršku među biračima, kaže za „Blic" Srđan Milivojević, poslanik DS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.