Sudovi održali svečane sednice

Izvor: B92, 08.Jan.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudovi održali svečane sednice

Beograd -- Reizabrane i novoizabrane sudije u novoj pravosudnoj mreži, sa prvim danima ove godine održali su svečane sednice, što formalno znači da su počeli da rade.

Predmeti su preseljeni, ali još nema suđenja. I dok predstavnici Ministarstva pravde tvrde da će pravosuđe posle reizbora raditi kao švajcarski sat, a reizabrane sudije da procesi počinju već u drugoj polovini meseca, advokati ne dele taj optimizam. Posebno strahuju kojim tempom će ići procesi onih sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje nisu reizabrane.

Od onih koji će ubuduće deliti pravdu stižu uveravanja da blokade sudova zbog reizbora neće biti. Vršilac dužnosti predsednika Osnovnog suda u Požegi Ljubinko Petrović tvrdi da će u tom sudu suđenja početi već iduće nedelje.

Taj sud od Nove godine radi sa upola manje sudija, a pored Požege sada pokriva i Arilje, Kosjerić i Ivanjicu. Petrović kaže da ima recept za efikasan rad i u novim okolnostima, jer je u Požegu došao iz suda u Arilju, koji je zvanično bio najbolji u Srbiji.

"Tačno je da je manji broj sudija sada, jer ova četiri suda su imala 24 sudije, a sada je izabrano 12 sudija. Dakle, trebaće da se radi dosta više da bi se postigla efikasnost, s tim što će se prvo postupati po predmetima stare prirode, a posebno u onim gde preti zastarevanje”, rekao je Petrović.

Beogradski advokat Milomir Šalić kaže da sve zvuči kao spisak lepih želja. On ne sumnja da će reizabrane sudije nastaviti da rade kao i do sada, ali ga brine šta će biti sa predmetima onih sudija koji su ostali bez posla.

"Biće dosta problema oko ovih urgentnih pritvorskih predmeta, jer u nekim pritvorskim predmetima nisu izabrane sudije. Oni stoje, jednostavno čekaju nove sudije. Pitanje je koliko će brzo i efikasno ući u tu problematiku te nove sudije. Mislim da će biti problema na štetu optuženih i pritvorenih lica”, smatra Šalić.

Procesi koji su ostali bez sudija, jer nisu reizabrane, ne moraju nužno da krenu iznova. Sudija Petrović objašnjava da mogu da budu samo nastavljeni pod vođstvom nekog novog sudije, koji bi na početku pročitao sve zapisnike sa dosadašnjih ročišta.

"Ukoliko stranke ne daju saglasnost, počeće ispočetka, ali nadam se da je u interesu svih, i stranaka i suda, da se predmet što pre okonča”, kaže Ljubinko Petorvić.

Državni sekteratar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen još jednom ponavlja da će sa manjim brojem sudija i tužilaca pravosuđe biti mnogo efikasnije. On nema dilemu da će prva ročišta u sudovima širom Srbije početi već 20. januara.

"S obzirom da su do danas suđenja trajala 30 i duže godina, da u krivičnim postupcima su suđenja trajala do 10 godina, mislim da je najmanji problem u ovakvoj reformi da 20 dana ili mesec dana sud ne radi. Takođe i advokati i stranke, a pogotovo sindikati u pravosuđu vrlo dobro znaju da je do sada moglo da bude održano maksimum dva ili tri ročišta, znači maksimalno jedno ročište u četiri meseca. Da li će 20 dana sudovi raditi ili ne, mislim da je bespredmetno ako imate sporo pravosuđe kao što je naše", kaže Homen.

Neki sudovi, iako je nova mreža počela da funkcioniše 1. januara, još nemaju svoje prostorije. Među njima je i Apelacioni sud u Kragujevcu, koji je privremeno smešten u zgradu dosadašnjeg okružnog.

Još nije useljena ni renovirana zgrada u centru Beograda, u kojoj bi trebalo da radi najviša sudska instanca u zemlji - Vrhovni kasacioni sud.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.