Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje sudiji u aferi "Topčider"

Beograd -- Počelo suđenje bivšem vojnom istražnom sudiji po tužbi porodice poginulog vojnika Dragana Jakovljevića.

Jakovljevići tuže sudiju Vuka Tufegdžića zbog, kako navode, kleveta koje je iznosio u medijima na računa njihovog sina, koji je nastradao u kasarni na Topčideru u oktobru 2004.

Porodica Jakovljević podnela je tužbu protiv sudije Vuka Tufedžića pre dve godine i tek danas je održano prvo ročište. Rosa i Janko Jakovljević u tužbi navode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Tufegdžić tokom istage koju je vodio o pogibiji njihovog sina oklevetao njihovu porodicu.

"Tufedžić je u više navrata za Dragana Jakovljevića rekao da je vojnik takozvane druge klase, da je agresivan i niskog nivoa inteligenicije, što nije istina", kažu Jakovljevići.

"Očekujemo neku pravdu. Nadamo se, i zato se borimo, da će krivično odgovorati, za sve ove malverzacije koje je uradio porodici Jakovljević", kaže Janko Jakovljević.

"Dragan, nije što je bio moj sin, ali bio je takav da ga samo poželeti možeš. Kamo sreće da nikad nije otišao u vojsku, da je bio kod mene. Majka bolje poznaje svoje dete nego bilo kakav psiholog ili psihijatar", kaže Rosa Jakovljević.

Kako su nastradali gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović još uvek nije jasno. O njihovoj pogibiji vođene su dve istrage. Vojna, na čelu sa Tufegdžićem, tvrdila je da su vojnici stradali u međusubnom obračunu, dok je nezavisna komisija došla do zaključka da su vojnici ubijeni. Slučaj je poslat u američki FBI na superveštačenje.

Adovokat porodice Jakovljevic Vladan Batić veruje da će FBI potvrditi nalaze nezavisne komisije.

"Na taj način ćemo otkloniti tu veštačku dilemu, odvojiti laž od istine. Onda nas očekuje pitanje ko je to uradio. Ja sam bio slobodan da više puta izjavim da svi putevi vode ka haškim optuženicima. Odnosno ka jednom - Ratku Mladiću", objašnjava Batić.

Vuk Tufegdžić, sada sudija vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, u svoju odbranu je rekao da je podatake o Jakovljeviću dobio od vojnog regrutnog centra u Šapcu i da ostaje pri svemu što je ranije govorio.

Sledeće ročište zakazano je za 8. jun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.