Suđenje generalu Mladiću pažljivo se prati i u Parlamentu Rusije

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2012, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje generalu Mladiću pažljivo se prati i u Parlamentu Rusije

06.10.2012. - Rusija neće dozvoliti vršenje sudijske samovolje uz mirno ćutanje medija i međunarodne javnosti

U Državnoj Dumi Rusije 26. septembra tekuće godine održano je parlamentarno savetovanje, na kome je razmotren rad MTBJ i između ostalog bilo je reči i o sudskom procesu protiv generala Mladića. Na sednici su uzeli učešće poslanici Državne Dume, eksperti i predstavnici sredstava javnog informisanja. Za vreme nastupa deputata Državne Dume Rusije i eksperata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bila su iznesena mnoga kršenja prava optuženih i razjašnjeni njihovi razlozi.

Autor ovog teksta je nastupio u svojstvu eksperta po sudskom procesu generalu Ratku Mladiću. Posebno su bila istaknuta sledeća kršenja temeljnih principa krivičnog procesa i kršenja prava optuženog.

1. Pretpostavka nevinosti. U MTBJ koristi se praksa priznavanja takozvanih “sudski ustanovljenih činjenica”. Zvanično, cilj takvog priznavanja obrazlaže se uštedom vremena. A u stvarnosti – istinski cilj predstavlja suštinsko otežavanje odbrane optuženog. Te činjenice sud je ustanovio u drugim procesima. Na taj način, priznanje tih činjenica u kasnijim procesima prenosi breme dokaza krivice od tužioca ka optuženom, što predstavlja grubo kršenje pretpostavke nevinosti. Još u nizu slučajeva sud čak uopšte ne dozvoljava odbrani da iznese dokaze o nevinosti. Tako je nedavno (19. septembra) sudsko veće u procesu nad Radovanom Karadžićem donelo odluku da ne omogući optuženom potrebno vreme radi osporavanja sudski ustanovljenih činjenica.

2.Ravnopravnost strana. Bez obzira na to što su po normama međunarodnog prava strane jednake, na procesima u MTBJ uočava se gigantska neravnopravnost strana. To se odnosi kako na resurse, tako i na dodeljeno vreme. Tako u procesu protiv generala Mladića radi 16 pravnika, a odbrani je dozvoljeno da ima samo dvojicu. Finansiranje tužilaštva i odbrane se uopšte ne može upoređivati. I što je još gore, generalu Mladiću nije dozvoljeno da izbor advokata bude njegov.

3. Pravo na dovoljno vremena za pripremu i iznošenje odbrane. Bez obzira na to što po normama međunarodnog prava optuženi ima pravo na dovoljno vremena za pripremu svoje odbrane, to pravo je generalu Mladiću uskraćeno. Kršenje tog prava ogleda se u tome što je proces započeo pre nego što se odbrana mogla upoznati sa dokumentima optužnice. I što je još gore, čak i tokom procesa koji traje pola godine, ti dokumenti još nisu dostavljeni odbrani. Koristi se i druga taktika – dostavlja se tolika količina dokumenata, video i audio zapisa, za čije je izučavanje potrebno nekoliko desetina godina. Na taj način se odbrana stavlja u položaj permanentne nepripremljenosti za unakrsna ispitivanja, što je čini manje efikasnom ili sasvim neefikasnom.

4. Pravo na efikasno učešće u sudskom procesu. U skladu sa normama međunarodnog prava svaki optuženi ima pravo da učestvuje na svom procesu, i još takvo prisustvo treba da bude efektivno. Na procesu generalu Mladiću sud je ne jednom udaljio optuženog iz sudnice, uz obrazloženje da to radi kako bi obezbedio poredak. U stvarnosti reč je o tome da general pokušava da se konsultuje sa svojom odbranom ili čini određene gestove. Zbog toga ga lišavaju prava da prisustvuje na procesu. Bez obzira na ozbiljne zdravstvene probleme (on je preživeo nekoliko srčanih udara), proces nad generalom Mladićem odvija se intenzivnije od svih drugih, koji su bilo kada održani pred MTBJ. U drugim procesima sudsko zasedanje se održava 2 do 3 puta nedeljno i sa skraćenim sesijama. Proces nad teško bolesnim generalom odvija se u punom radnom vremenu tokom čitave nedelje. Takav napor ne samo da čini verovatnim pogoršavanje njegovog zdravstvenog stanja sve do infarkta, nego i njegovo učešće čini neefikasnim, jer nema vremena za pripremu za zasedanje suda i takav intezitet ne dozvoljava bolesnom čoveku da prati dešavanja. Nedavno je general Mladić u znak protesta odbio da se pojavi u sudnici, zbog toga što nije dozvoljeno da mu medicinska sestra izmeri pritisak, već su tu dozvolu dobili samo čuvari. Reakcija na generalov protest je bila odluka da se suđenje nastavlja i bez prisustva optuženog.

5. Pravo na razmatranje dela nezavisnog i nepristrasnog suda. Nameće se pitanje: zašto sva ukazana kršenja prava optuženog ne dobijaju zaštitu od strane suda, jer je po statutu MTBJ upravo sud dužan da zaštiti prava optuženog u slučaju njihovog kršenja. Za svakoga ko prati tok sudskih zasedanja, odgovor je očigledan. Predsednik sudskog veća A. Ori niti je nezavisan niti nepristrasan prema optuženom. To se pokazuje kako u spoljnoj formi ponašanja sudije A. Orija prema generalu Mladiću, tako i po suštini njegovog delovanja. Postoji minimum 17 pravnih razloga za diskvalifikaciju sudije Orija iz procesa generalu Mladiću. Najvažnija su sledeća dva. Kao prvo, to je lična zainteresovanost sudije Orija da osudi generala Mladića, u vezi sa njegovim učešćem u ranijim procesima. Ranije je sudija A. Ori bio predsednik sudskog veća u procesima protiv generala S. Galića i predsednikaa Parlamenta Republike Srpske Momčila Krajišnika, kao i niza drugih optuženih (Cešića, Babića, Mrđe itd). Osnovna presuda navedenim licima između ostalog je njihovo učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu” (joint criminal enterprise) zajedno sa generalom Mladićem. Optužujuća presuda generalu Galiću, koju je doneo sudija A. Ori, ukazuje da je on bio direktno podređen generalu Mladiću. Na taj način je presuda generalu Galiću, Krajišniku i drugima, između ostalog izrečena i zbog njihove povezanosti sa generalom Mladićem i to je razlog zbog kojeg sudija Ori ne može biti nepristrasan u predmetu Ratka Mladića. Da ovome dodamo da je sudija Ori doneo 385 “sudski ustanovljenih činjenica” iz procesa M. Krajišniku i na taj način odbrana u procesu nad Ratkom Mladićem nema mogućnost da ospori te činjenice, jer je sudija Ori lično zainteressovan da se one sačuvaju u takvom vidu u kakvom su iznesene u procesu M. Krajišniku. Kao druga važna osnova za diskvalifikaciju sudije Orija iz procesa generalu Mladiću, jeste njegova lična zainteresovanost da se osudi general Mladić za optužbu za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine. Oko događanja u Srebrenici direktno je povezan holandski bataljon, čija su dejstva dovela do tragičnih događaja. Dakle, imamo direktan sukob interesa sudije Orija, koji je direktno zaainetresovan da se donese osuđujuća presuda generalu Mladiću i da se spreči iznošenje činjenica o krivici komande i sastava holandskog bataljona. Sudija A. Ori je upravo na predlog Holandije izabran za sudiju MTBJ.

Kršenja prava generala Mladića ocenjena su kao toliko gruba i masovna da je doneto rešenje o stvaranju inicijativne grupe za osnivanje Ruskog Komiteta za praćenje suđenja generalu Mladiću i za zaštitu njegovih prava. Inicijativnu grupu će predvoditi akademik Jelena Guskova. U taj komitet će ući i deputati Državne Dume Rusije, vojnici, pravnici, eksperti i društveni delatnici. MTBJ treba da zna da će se u Rusiji pažljivo pratiti proces koji se vodi protiv generala Ratka Mladića i da neće dozvoliti vršenje sudijske samovolje uz mirno ćutanje medija i međunarodne javnosti.

Aleksandar Mezjajev,


Izvor: Fond Strategičeskoй Kulьturы, fondsk.ru    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.