Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Miloševićevim "čuvarima"

Beograd -- Suđenje optuženima za sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti tokom hapšenja Slobodana Miloševića odloženo za februar.

Početak procesa je odložen pošto se u sudnici nisu pojavila trojica od 34 optužena. Kako je saopšteno u Drugom opštinskom sudu u Beogradu, razlog njihovog izostanka je što "nisu uredno primili poziv", a novi početak procesa je zakazan za 26. februar 2007.

Podsetimo, danas je pod predsedavanjem sudije Svetlane Kovačević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo da počne proces protiv 34 lica, koja se terete po članu 215 Krivičnog zakonika.

Među optuženima su i rukovodioci Udruženja za odbranu Slobodana Miloševića "Sloboda" Bogoljub Bjelica i Ratko Zečević, koji se terete i za neovlašćeno držanje vatrenog oružja i municije, kao i za krivično delo teškog ugrožavanja opšte sigurnosti.

Među optuženima je i Siniša Vučinić, lider vanparlamentarne Srpske partije socijalista.

Podsetimo, događaji su se odigrali od 30. marta do 1. aprila 2001. godine prilikom hapšenja bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića u vili "Mir" u beogradskom naselju Dedinje.

Na kraju višednevnih protesta nekoliko stotina simpatizera, Milošević je sproveden u Centralni zatvor, a nekoliko meseci kasnije izručen je Haškom tribunalu.

Povodom početka suđenja, Zečević je izjavio da je u pitanju "montirani politički proces", kako bi se potpuno eliminisalo Udruženje "Sloboda" iz javnog života.

"Verujem u naše pravosuđe i nadam se da će članovi Udruženja, kao i svi optuženi u ovom procesu, biti oslobođeni jer za naše krivično gonjenje nema osnova", smatra Zečević.

On je naveo da nije bilo nikakvog sprečavanja službenih lica jer su Miloševića "te noći pokušali da kidnapuju pripadnici zemunskog klana".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.