Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje "Banđur protiv Jovanovića"

Beograd -- Čuvar u Okružnom zatvoru u Beogradu Slavomir Banđur ponovio je da ga je Čedomir Jovanović oklevetao, nazvavši ga kriminalcem.

On je danas na suđenju u Prvom Opštinskom sudu u Beogradu rekao da ga je Jovanović lažno optužio pred Anketnim odborom Skupštine Srbije da je kriminalac. Obrazlažući navode svoje tužbe, kojom Jovanovića tereti za klevetu, Banđur je odbacio sve optužbe koje je na njegov račun izneo Jovanović. Banđur je prethodno javno tvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Jovanović posećivao Dušana Spasojevića u zatvoru.

On je rekao da ga je Jovanović više puta klevetao i u sredstvima javnog informisanja, zbog čega je, kako je rekao, mnogo propatio.

Kao posledica optužbi da je Jovanović posećivao pokojnog vođu Zemunskog klana Dušana Spasojevica u CZ-u, koje je izneo na konferenciji za novinare 17. juna 2003. godine, usledilo je njegovo hapšenje i privođenje u UBPOK, kao i otkaz s posla, rekao je Banđur.

On je naveo da su mu tri puta otšrafili točkove na automobilu, da je praćen i da su mu stizale pretnje od "sumnjivih lica".

Na pitanje sudije Ane Milošević koji je bio motiv njegovog javnog istupa s optužujućim navodima za Jovanovića, Banđur je rekao da se u zatvoru radilo "svašta", a naročito u toku akcije "sablja" i da mu je posle ubistva premijera "proradila savest".

Prilikom jedne Jovanovićeve posete Spasojeviću u CZ-u, čuo je kako šef zemunskog klana govori Jovanoviću da "pozdravi gazdu'' i da mu prenese njegove pretnje ''ukoliko ga ne pusti iz zatvora'' ispričao je Banđur zaključivši da je ''Spasojević mislio na Zorana Đinđića''.

On je priznao da je i on krajem 2001. godine dva puta išao u "Šilerovu", kako bi mu Spasojevć pomogao da dobije stan, što je ovaj i obećao rekavši mu "da će to srediti preko Jovanovića".

Lider LDP-a nije prisustvovao današnjem suđenju, jer je, kako je obrazložio njegov branilac Sava Pilipović, morao da se sastane sa delegacijom MMF-a, što nije mogao ranije da predvidi.

Sudija Milošević je naredila da Jovanović u roku od tri dana opravda svoj izostanak i podnese dokaz da je bio na sastanku sa delegacijom MMF-a, i navela da će u suprotnom narediti da se privede na sledeći pretres zakazan za 4. april.

Banđur i njegov kolega Novak Terzić tužili su Jovanovića 2003. godine za klevetu, jer ih je pred Anketnim odborom Skupstine Srbije optužio da su kriminalci.

Reakcija Jovanovića usledila je nakon njihovih optužbi u vezi poseta Spasojeviću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.