Sudije poslanicima: Ne kršite Ustav

Izvor: B92, 25.Dec.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije poslanicima: Ne kršite Ustav

Beograd -- Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca apelovali su da se ne usvaja set pravosudnih zakona o kojima se trenutno raspravlja u Skupštini Srbije.

Tim zakonima, navode, oduzima se nadležnost Ustavnom sudu da odlučuje o žalbama sudija i tužilaca, koji su ostali bez posla.

Oni su pozvali poslanike da ne glasaju za ove zakone. Na godišnjicu reforme pravosuđa, sudije i tužioci su se okupili na Pravnom fakuletu, u amfiteatru gde je najveći broj njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i učio pravo.

Pravosudni zakoni koji su pred poslanicima, kose se, kažu, sa svim što su ih na fakultetu naučili.

"Novi set pravosudnih zakona neustavno otima nadležnost Ustavnom sudu i vraća predmete na organe koji su već jednom o njima odlučili. Oni će time odlučivati o žalbama o kojima bi trebalo da odlučuje Ustavni sud, čime će se zakon retroaktivno primenjivati na odluke koje su nastale kasnije, a za retroaktivnost postoje posebni uslovi", rekla je predsednica Društva sudija Dragana Boljević.

Milena Tasić je jedna od neizabranih sudija, čiju je žalbu usvojio Ustavni sud. Budući da će sada, kako tvrde sudije, o žalbama odlučivati Vrhovni savet sudstva, koji je otkaze i delio, Tasićeva nije sigurna koji će joj biti dalji koraci.

"Očekivala sam da mi Ustavni sud usvoji žalbu zbog gomile procesnih povreda koje nisu omogućavale drugačiju odluku. Predlozi zakona o izboru sudija i organizaciji sudstva su nejasni i ostavljaju me u nedoumici da li ću opet morati pred VSS u istom sastavu po istim pravilima i kakav pravni lek ću imati na raspolaganju", rekla je Milena Tasić.

Sa ovog skupa upućen je javni apel svima koji će narednih dana odlučivati o ovim zakonima. Skupština Srbije o amandmanima na ove zakone raspravljaće u ponedeljak, a usvajanje zakona se očekuje u sredu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Boljević: Novi pravosudni zakoni ruše ustavni poredak

Izvor: Blic, 25.Dec.2010

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je danas da će novi set predloženih pravosudnih zakona kojim se vrši “reforma reforme” pravosuđa ugroziti ustavni poredak države i poručila da postoji legalan put da se isprave greške načinjene u postupku reizbora sudije. ..Boljević...

Nastavak na Blic...

Apel sudija i tužilaca poslanicima: Glasajet protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2010

BEOGRAD -..Društvo sudija Srbije i Udruženja tužilaca apelovali su danas da se ne usvoji set pravosudnih zakona o kojima je u toku rasprava u Skupštini Srbije, a kojima se, kako ističu, oduzima nadležnost Ustavnom sudu da odlučuje o žalbama sudija i tužilaca koji su ostali bez posla...Na zajedničkom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.