Izvor: B92, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije ohrabrile predsednika da sam donese odluku

Podgorica -- Četvoro kandidata koje je za sudije republičkog Ustavnog suda predložio predsednik Crne Gore Milo Djukanović, poručilo je svom predlagaču da "pronadje najcelishodnije rešenje" ukoliko parlament ne bude mogao da se složi oko njihovog imenovanja. Sudije Dragan Radonjić, Sreten Ivanović, Stanka Vučinić i Fetija Medjedović zahvalili su Djukanoviću na odbrani njihovog "ličnog i profesionalnog dostojanstva". Četvoro sudija je, u pismu predsedniku Djukanoviću, ocenilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je nemoguće ispuniti kriterijume koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" i Liberalnog saveza za izbor sudija Ustavnog suda. Kandidati za sudije Ustavnog suda su, na kraju pisma Djukanoviću, izrazili nadu da će svi politički akteri u ovom slučaju "znati da odrede granice političke borbe za premoć, kako žrtve te borbe ne bi bili, ne samo pojedinci, već i institucije".

Djukanović je Radonjića, Ivanovića, Vučinićevu i Medjedovićevu za sudije Ustavnog suda predložio još krajem jula, ali je ove kandidate odbila većina u crnogorskom parlamentu, koju trenutno čine koalicija "Zajedno za Jugoslaviju" i Liberalni savez. Partije-članice tog saveza su odbile i raspravu o tim kandidatima, a od Djukanovića su zatražile da u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda konsultuje sve parlamentarne partije. Djukanović je nedavno to i učinio, i predložio iste kandidate. Izbor sudija Ustavnog suda je jedan od uslova da bi se u Crnoj Gori mogli odrzati vanredni parlamentarni izbori koji su zakazani za 20. oktobar. Bez Ustavnog suda izbori ne bi biti pravno regularni, niti bi mogli imati demokratski legitimitet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.