Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud zahteva iskaz, Ulemek odbija

Beograd -- Milorad Ulemek odbio je da se izjasni o optužnici, a suđenje će biti nastavljeno u ponedeljak, 14. juna.

Ulemeku je ostavljeno pravo da kasnije, tokom procesa, da iskaz o optužnici. Ovakvu odluku doneo je predsedavajući Sudskog veća Specijalnog suda Marko Kljajević, pošto je Milorad Ulemek odbio da se izjasni, rekavši da ne želi da bude ničija "politička prostitutka."

Prethodno je Sudsko veće odbilo njegov zahtev da suđenje bude odloženo do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponedeljka zbog održavanja predsedničkih izbora. Ulemek je tražio odlaganje jer smatra da bi, bez obzira kako se izjasnio, njegovo izjašnjavanje uticalo na predsedničke izbore koji se održavaju u nedelju. "Srbija je već 4 godine bez predsednika i važnije je da on bude izabran nego da ja dam iskaz", rekao je Ulemek.

Ulemekov branilac, Slobodan Milivojević, rekao je da će u zavisnosti od rezultata izbora, odnosno toga da li će biti drugog kruga, njegov klijent odlučiti kada će dati iskaz. Milivojević je naglasio da je Ulemek potpuno spreman da da izjavu. On je negirao da Ulemek pokušava da politizuje proces: "Ulemek ne politizuje nego njega politizuju i upravo zbog toga što je politički izmanipulisan svim onim natpisima u štampi, izjavama raznih javnih i drugih ličnosti, zato što je to dobilo političke konotacije, to je razlog zbog kojeg je on to tražio."

Advokat Ružice Đinđić, Rajko Danilović, izjavio je da je očekivao ponovno odlaganje procesa, jer, kako je rekao, odbrana hoće da bude koncipirana tako da prida sebi veliki politički značaj: "Jedna je stvar tu ipak racionalna - radi se o političkom ubistvu, utoliko ima politički značaj. Uticaj na izbore - to je zaista umišljen pogled na stvari."

Iako advokati Milorada Ulemeka tvrde da se njihov klijent ne brani ćutanjem, pravni zastupnici oštećenih smatraju da je njegovo odbijanje da odgovara na bilo kakva pitanja identično branjenju ćutanjem.

Proces za ubistvo premijera Zorana Đinđića biće nastavljen u ponedeljak kada bi trebalo da se pojavi svedok Danilo Koprivica, bivši rukovodilac Grupe za obezbeđenje zgrade Vlade, koji je smenjen nakon što je Komisija za ispitivanje funkcionisanja obezbeđenja ubijenog premijera utvrdila da je bilo propusta u obezbeđenju Zorana Đinđića.

Portparol Specijalnog suda, sudija Maja Kovačević, kaže da je prema planu sudskog veća Ulemek u četvrtak i petak trebalo da da iskaz, dok su u ponedeljak pozvani svedoci: "Do sada su saslušavani svedoci, očevici koji su se zatekli u dvorištu Vlade Srbije, a od ponedeljka trebalo je saslušavati sve druge svedoke. U ponedeljak počinje nastavak dokaznog postupka. Postoji mogućnost da odbrana traži da se Ulemek izjasni, a da li će to veće odobriti, videćemo. Za sada je Ulemek odbio da se izjasni o optužnici."

Maja Kovačević kaže da branioci Milorada Ulemeka ne moraju posebnim podneskom da zatraže od suda da se njihov klijent izjasni o optužnici, ali će sud odlučiti o vremenu njegovog eventualnog izjašnjavanja: "Predsednik Veća je po Zakonu o krivičnom postupku ovlašćen da rukovodi postupkom, da određuje kojim redom će se izvoditi dokazi. Miloradu Ulemeku je dato upozorenje da će mu predsednik Veća omogućiti da da odbranu, a u kom trenutku će mu to omogućiti, to zavisi od odluke Veća."

Pravni zastupnik Milana Veruovića, Božo Prelević kaže da sud ne sme da dođe u poziciju da bude politički zloupotrebljen i smatra da je Ulemekov zahtev korektan. Prelević je rekao da procesu uopšte ne bi škodilo da bude zakazan posle drugog kruga izbora: "Veliko je opterećenje na okrivljenom - šta izneti a šta ne izneti, u trenutku ako zna da to može, u zemlji gde su politički obrti vrlo česti, da izazove dovođenje možda pomoći jednoj ili drugoj političkoj opciji, a možda i opciji kojoj to i ne bi želeo da uradi, čak i protivno njegovim interesima."

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Milan Simić, koji prati suđenje optuženima za ubistvo Đinđića, kaže da je od početka taj proces izložen politizaciji što će, kako je ocenio, biti nastavljeno i u budućnosti. Zabrinutost Ulemeka za to što Srbija već 4 godine nema rečima, Simić je okarakterisao na sledeći način: "To je određena politička izjava. On šalje određenu poruku, ali očigledno čeka da vidi kako će se dalje odvijati politička situacija u zemlji."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.