Sud u Hagu u decembru o Kosovu

Izvor: B92, 29.Jul.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Hagu u decembru o Kosovu

Priština, Beograd -- Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 1. decembra će početi rasprava po zahtevu Srbije da taj sud oceni legitimnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Kako je saopštio sud, tokom višednevne javne rasprave, zainteresovanim članicama UN, kao i predstavnicima kosovskih vlasti, biće omogućeno da predstave svoje stavove po tom pitanju, a prijavljivanje za učešće u raspravi traje do 15. septembra.

Međunarodni sud pravde treba da donese >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savetodavno mišljenje o tome da li je kosovska nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom.

Do sada, svoje stavove je sudu podnelo 36 država, kao i predstavnici Kosova, a do početka rasprave ti podnesci će biti izvan domašaja javnosti.

Hiseni: Nema pregovora o statusu

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da je status Kosova zaključen i da su namere da se pregovori o tome ponovo otvore izgubljena misija.

Hiseni je rekao da bi bilo dobro kada bi Srbija priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, jer je to, kako je rekao, i u intesu Srbije.

"Mi bismo pozdravili da Srbija prizna Kosovsku nezavisnost. Međutim, zahtev za pokretanje novog pregovaračkog procesa je nemoguć, jer Kosovo neće prihvatiti bilo kakve pregovore o statusu", rekao je Hiseni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasprava o Kosovu u Međunarodnom sudu pravde u decembru

Izvor: TV Avala, 29.Jul.2009

Međunarodni sud pravde u Hagu danas je saopštio da će 1. decembra početi javnu raspravu po zahtevu za mišljenje o usklađenosti proglašenja nezavisnosti Kosova sa međunarodnim pravom.

Nastavak na TV Avala...

Rasprava o Kosovu pred MSP u decembru

Izvor: S media, 29.Jul.2009

Medjunarodni sud pravde u Hagu saopštio da će 1. decembra početi javnu raspravu po zahtevu za mišljenje o uskladjenosti proglašenja nezavisnosti Kosova sa medjunarodnim pravom. ..Javna saslušanja u tom postupku će početi 1. decembra u Palati mira, u kojoj je sedište Suda, navodi se u saopštenju...

Nastavak na S media...

Javna rasprava pred MSP u decembru

Izvor: RTS, 29.Jul.2009

Pred Međunarodnim sudom pravde 1. decembra počinje javna rasprava o legitimnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Pored država članica Ujedinjenih nacija stavove će izneti i predstavnici Kosova. Prijave do 15. septembra...Međunarodni sud pravde saopštio je da države koje žele da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.