Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud potvrdio, pa poništio pobedu

Suhumi -- Vrhovni sud Abhazije najpre je potvrdio pobedu opozicionog kandidata na izborima, ali je kasnije poništio izbore.

Posle saopštavanja prve odluke, dvadesetak pristalica kandidata vlasti Raula Hadžimbe upalo je u zgradu suda. Sudija Georgij Akaba izjavio je da je odluka suda o poništavanju izbora doneta pod pritiskom. NTV je prenela da se iz pravca suda čula pucnjava, a da su u toj gruzijskoj republici u petak isključeni svi radio i TV predajnici i da se nalaze pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojačanim obezbeđenjem.

Sud je žalbu Hadžimbe na odluku Centralne izborne komisije o pobedi Bagapša razmatrao desetak dana, saslušavajući kao svedoke članove CIK i šefove resora bezbednosti. Ministar policije nepriznate republike Abesalom Beija, šef službe bezbednosti Mihail Tarba i predsednik CIK Seregej Smir potvrdili su na sudu da je na članove komisije vršen pritisak, prenosi Itar-Tas.

Situacija u nepriznatoj republici se u periodu izbora veoma zaoštrila. Zbog neslaganja s rezultatima izbora, pristalice oba kandidata su skoro svakodnevno izlazile na demonstracije, što je pretilo da pređe u otvoren fizički sukob. U međuvremenu, Hadžimba, koji je bio premijer, smenjen je sa te funkcije, a predsednik i nekoliko članova CIK su podneli ostavke.
Komisija je pod pritiskom vlasti i javnosti nekoliko puta menjala svoje odluke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.