Izvor: B92, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud časti izrekao kritiku Blicu

Beograd -- Sud časti NUNS-a izrekao javne kritike novinaru Slaviši Lekiću i listu Blic i pozvao novinare da se u radu pridržavaju Kodeksa.

Postupajući po inicijativama člana NUNS-a Velimira Ćurguza Kazimira, Sud časti je ocenio da se glavni urednik Statusa Slaviša Lekić u delovima teksta "Imperativ Sekuline ženke", objavljenog u tom magazinu 1. juna 2007, ogrešio o Kodeks.

"Nedopustivo je da se u tekstu koji je napisao, ogorčen zbog načina na koji je dočekan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao gost u emisiji 'Utisak nedelje' Olje Bećković 6. maja, suprotno Kodeksu, bavi njenim fizičkim izgledom i karakternim osobinama, što direktno prerasta u vređanje i samim tim devalvira tekst", navodi se u saopštenju.

Takođe, Sud časti je našao da se dnevni list Blic, objavljivanjem teksta "Još ne zna da mu je sin mrtav" 31. jula, ogrešio o Kodeks novinara Srbije.

Sud časti je utvrdio da su se, izveštavajući o devetostrukom ubistvu u selu Jabukovac, mediji, sa retkim izuzecima, ogrešili o pravila profesije.

Posebno se naglašava da je nedopustivo navođenje detalja iz lekarskih dosijea, kao što je to učinjeno u tom slučaju i u izveštavanju o pokušaju samoubistva jednog mladića u Beogradu 5. avgusta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.