Šturanović: Ustav doneti u Skupštini

Izvor: Blic, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šturanović: Ustav doneti u Skupštini

Crnogorski premijer Željko Šturanović ocenio je da je parlament najbolje mesto za donošenje novog Ustava, a da će vreme pokazati za koje će se rešenje opredeliti Crna Gora.

„Mislim da je Skupština Crne Gore, i sa aspekta izborne volje građana i sa aspekta racionalnosti i efikasnosti postupka, najbolje mesto za donošenje tako važnog dokumenta", rekao je Šturanović.

Nakon što je opozicija pre nekoliko dana izašla iz Ustavnog odbora, pojedini analitičari su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ocenili da je Crna Gora bliža referendumu o Ustavu.

Predsednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić najavio je da će za 6. avgust sazvati sednicu Ustavnog odbora, na kojoj bi se utvrđivalo obrazloženje i predlog zakona za sprovođenje ustava. On je poručio opoziciji da je to prilika da nastave zajednički rad.

Krivokapić je odbacio navode opozicije da bi usvajanje Ustava na referendumu, na koji bi izašlo manje od 50 odsto birača, značilo direktno potkopavanje legitimiteta rezultata izjašnjavanja o državno-pravnom statusu.

Kada je reč o jeziku, što je jedno od spornih pitanja, Krivokapić je rekao da Crnoj Gori ne ostaje ništa drugo nego da ima svoj jezički standard i svoj naziv za jezik.

„Kako ime države nije sporno, prihvaćen je najlogičniji predlog socijaldemokrata da jezik nosi ime države Crne Gore", naveo je Krivokapić, podsećajući da Predlog ustava omogućava svima da tamo gde su većina ili značajan deo građana, u službenoj upotrebi bude i njihov jezik i pismo.

Odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako eventualni referendum o ustavu ne uspe, on je kazao da bi to imalo štetne posledice po ekonomski razvoj i pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Predsednik Narodne stranke Predrag Popović kazao je da crnogorska opozicija treba jedinstveno da bojkotuje mogući referendum o ustavu.

„Ukoliko vlast donese odluku o referendumu i ništa od opozicionih zahteva ne bude prihvaćeno, ne vidim razloga da bilo ko ide na referendum i tako daje legitimitet izjašnjavanju", rekao je Popović. On smatra da opozicija u tom slučaju treba da zadrži jedinstveno delovanje i time omogući da referendum bude jednopartijski u bukvalnom smislu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.