Stupar: Vlast u kampanji jaše na čelu kolone uz prednost 5:0

Izvor: N1 televizija, 01.Mar.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupar: Vlast u kampanji jaše na čelu kolone uz prednost 5:0

Opozicija u kampanji za beogradske izbore "trči izgubljenu bitku", smatra novinar Slobodan Stupar, dok Bojan Klačar iz Cesida ocenjuje da ne treba umanjivati značaj beogradskih izbora, iako ne veruje da će se desiti neka drastična promena nakon njih.

Stupar je ocenio da je kampanja dosta ličila na predsedničke, kao i opšte parlamentarne izbore, a najmanje na lokalne, opet se nametnuo se sistem protiv ili za Aleksandra Vučića.

Kampanju je obeležilo i to što >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su "skoro svi mediji su bili za Vučića, a ono malo ostalo njih za opoziciju", a problematični su i birački spiskovi, kazao je i dodao da ima oko 1.600.000 upisanih birača, dok grad ima 2.000.000 stanovnika, što je nelogično, jer bi značilo da nema dece u Beogradu.

“Imamo vlast koja jaše na čelu kolone i i ima prednost od 5:0 u startu, a igra se još pet minuta, i opozicija trči izgubljenu bitku. Vučić nema rezultate ni u jednom bitnom segmentu i izbori su mu jedini način da pokaže da je sposoban“, kazao je Stupar.

“Borba na život i smrt je oduvek bila odlika kampanja, nije se zapatila demokratija ovde i ne verujem da će se u dogledno vreme zapatiti. Pogotovo što imamo jednog čoveka na vlasti kojeg podržavaju najjače zemlje sveta jer je on čovek koji može da završi posao“, kazao je Stupar.

Ocenio je da Vučić tu da završi priču sa Kosovom. “Samo čekamo kad će se to sve završiti“.

Kako je rekao, sad gledamo koliko će Vučić moći da ispunjava uslove, “a onda dođu izbori koji su zabašurivanje i potpuno je irelevantno ko će da vlada gradom“.

Čini mi se da ćemo do poslednjeg momenta čekati da vidimo ko će preći cenzus, biće neizvesno

 Klačar, međutim, smatra da ne treba minimizirati značaj beogradskih izbora, iako ne veruje da će se desiti neka bitnija promena.

“Biti gradonačelnik Beograda je treća funkcija po značaju, imajući u vidu broj žitelja, budžet, snažno upotrište opozicije, i jedino mesto gde Beograd može da napravi dobar rezultat. Ne bih uložio novac u to da će se drastična promena desiti, ali će sigurno biti bolji rezultat nego na nekim drugim mestima“, rekao je.

On je rekao da je izlaznost najteže utvrditi, ali da tome dosta doprinosi i nepouzdani birački spiskovi koji su u realnosti mnogo manji, do 20 odsto.

“Nikada ne možete da znate da li će oni promeniti odluku, a drugi razlog su birački spiskovi koji su u realnosti mnogo manji. Sve to čini da su naše projekcije uslovne. Izlaznost je prema podacima do ovog vikenda oko 53 odsto, što je dobra izlaznost, ako imamo u vidu da birački spisak nije tačan“, kazao je i dodao da je to ipak manje nego ranije.

Klačar je ocenio da je činjenica da se i dalje opozicija teško navikava na ulogu da bude u opoziciji. “Ali ubeđen sam da kad opozicija stane na noge i artikuliše politiku, ujedini se, siguran sam da će se stvari menjati na izborima“, kazao je.

Stupar pretpostavlja da će cenzus sigurno preći SNS, lista oko Dragana Đilasa i Aleksandar Šapić, dok su sve ostale liste pod znakom pitanja. On je ocenio i da je Vučiću jako važno da je na ovim izborima pobedio Đilasa, jer je njegova prethodna pobeda, kako je rekao, “koliko ga poznaje - neoprostiva“.

Stupar smatra da će puno stranaka biti zadovoljne ako pređu cenzus i dodao da će broj bačenih glasova ići u “korpu Vučića“.

Klačar je rekao da je veoma nezahvalno prognozirati jer ima više listi koje su na granici cenzusa.

“Biće jako zanimljivo. Čini mi se da ćemo do poslednjeg momenta čekati da vidimo ko će preći cenzus, biće neizvesno“, zaključio je.

Govoreći o samom izbornom danu, Klačar je rekao da ne očekuje da incidentne situacije jer izborni dani uvek proteknu mirnije nego kampanje “jer ključnu prednost akteri stiču tokom kampanje, a ne izbornog dana“.

“Infrastrukturno i logistički opozicija može da pokrije Beograd, imaju kontrolore, pojavljivanje posmatrača takođe nije upitno. I u Beogradu je sve vidljivije nego sa Pećincima, utisak je da niko neće rizikovati na takav način ovde“, ocenio je on.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.