Studija o štednji samo na papiru

Izvor: B92, 28.Feb.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija o štednji samo na papiru

Beograd -- Iako Vlada već ima izrađenu studiju po kojoj bi trebalo da se sprovedu mere štednje u javnom sektoru, niko se još nije odlučio da tu reformu primeni i u praksi.

Vlada Srbije još nije donela odluku po kojoj bi bile primenjene mere štednje i na čitav javni sektor, kako kada je reč o platama, tako i o broju zaposlenih. Nezvanično se može čuti da Vlada neće limitirati zarade menadžera u državnim preduzećima, već se samo zadržala na preporuci da preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sama utvrde merila i kriterijume po kojima će određivati plate.

Ipak, kako saznaje B92, u Vladi postoji izrađena studija po kojoj bi trebalo da se primenjuju mere štednje na ceo javni sektor, ali nema odgovora na pitanje kada će neko odlučiti da tu reformu primeni i u praksi.

Prema saznanjima B92, studija o reformi javnih preduzeća na više od sto strana detaljno se bavi analizom svih javnih preduzeća i njihovom pripremom za ulazak na tržište kapitala.

U njoj je detaljno izrađen i format po kojem bi trebalo da bude određen rast plata svih zaposlenih u javnom sektoru, od najniže plaćenog do predsednika države.

Studiju je izradio sektor za ekonomiju i javna preduzeća pri Ministarstvu finansija u aprilu prošle godine, podeljena je svim ministarstvima, ali niko do sada nije odlučio da je primeni.

Na poslednjoj sednici Vlade, kako se nezvanično može čuti, ostala je samo preporuka javnim preduzećima, državnim agencijama i drugim institucijama čiji je osnivač država, da do sredine marta sami utvrde kriterijume i merila za određivanje plata i bonusa.

Ekonomska novinarka Ruža Ćirković za B92 kaže da se naša Vlada ne razlikuje po tome od drugih, kako u svetu, tako i u okruženju.

"Naša Vlada sad ne štedi zato što nije štedela ni juče, ni prošle, ni pretprošle godine, a nije zbog toga ni na koji način bila sankcionisana. Štednja mora da bude ravnomerno raspoređena među svim strankama, a onda mora da bude raspoređena prema svim strujama u jednoj stranci, a to je vrlo teško uskladiti”, rekla je Ćirkovićeva.

"Naša Vlada u budžetu sigurno ima prostora za štednju i čak i ako se odrekne obećanog smanjivanja broja državnih službenika, pa čak i ako ne smanji plate i penzije”, kaže ona.

Ruža Ćirković navodi primere enormnih isplata članovima RIK-a, ali i sume koju država odvaja za obeštećenje jedne američke porodice u poznatom slučaju Miladina Kovačevića, i postavlja pitanje gde bi tih milion dolara završilo da nije bilo tog slučaja.

Ona kaže da Vlada takvim ponašanjem daje, pre svega, loš primer javnim preduzećima.

"Kad smo već ovom ekonomskom politikom od 2000. godine dovedeni do ovih problema koje bismo imali i bez ove ekonomske krize, možda čak ne bi bilo loše da naša Vlada ne preduzima ništa, nego da pusti da stvari prirodno teku, pa da se tačno vidi ko se prezadužio a ko nije, ko može da opstane, a ko ne može”, rekla je Ćirkovićeva.

Ako vlasnik privatnih korporacija može da utiče na to kolike će plate imati njegovi zaposleni i koliki broj ljudi će u njima da radi, ostaje pitanje zbog čega se i država tako ne postavi kada je reč o firmama čiji je ona sama osnivač.

Član ekonomskog saveta premijera Mirka Cvetkovića Milojko Arsić za B92 podseća na veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, prosveti, zdravstvu, vojsci, policiji.

"Racionalizacija i štednja je uvek poželjna. Ali, ona trenutno ne može suštinski da smanji javnu potrošnju. Znači, ušteda ne treba da bude takva da smanji kvalitet usluga koje pruža država, recimo u obrazovanju, školstvu i drugo”, naveo je Arsić.

"Čini mi se da je taj segment pomalo zanemaren u javnosti kada se govori o državnoj administraciji, da nivo usluga koje ona isporučuje nije baš naročito visok, i da bi podjednako trebalo tražiti načine za poboljšanje, kao što treba tražiti moguće uštede”, rekao je on.

Arsić kaže i da nije upoznat sa sadržajem studije koju je izradio sektor za ekonomiju i javna preduzeća Ministarstva finansija.

B92 nije uspeo da u Vladi, među ministrima i državnim sekretarima, nađe sagovornika na temu štednje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.