Izvor: B92, 29.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti simulirali SB UN

Beograd -- Udruženje Ujedninjene nacije Srbije organizuje peti Beogradski model Ujeninjenih nacija.

Oko 160 studenata iz 25 zemalja regiona i sveta učestvuje u ovoj manifestaciji. Studenti simuliraju rad svih organa Ujedinjenih nacija. Danas se održavala simulacija rada Saveta bezbednosti, a diskutovalo se oko nove rezolucije o iranskom nuklearnom programu. Međutim, tema Kosovo je i ovog puta bila neizbežna.

Pre početka sednice studenti su izvukli koje će zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da predstavljaju. Sanja Tepčević iz BiH zastupala je u simulaciji Saveta bezbednosti Veliku Britaniju. Ona je iznela i zamišljeni stav te zemlje o ideji da se Kosovo primi u Ujedinjene nacije.

"To su činjenice. Kosovo je prihvaćeno kao nezavisna država od strane većine članica Saveta Bezbednosti. To su normalni, i logični koraci, koji idu ka prihvatanju Kosova kao nove države, i članice međunarodne zajednice", rekla je "ambasadorka" Britanije.

Studenti navodni zastupnici Rusije kažu da takva ideja ne bi imala smisla, jer je Kosovo već zastupljeno u Ujedinjenim nacijama kao deo Srbije.

"Zvaničan stav ruske delegacije jeste da je zahtev SAD da Kosovo dobije stolicu u UN neprihvatljiv. Zato što po važećoj rezoluciji 1244 Kosovo je već predstavljeno u UN kao sastavni deo teritorije Srbije. Stoga bi ovo bio apsolutni presedan da jedna država bude u UN bude predstavljena sa dva predstavnika", rekao je "zastupnik" Rusije Miljan Gljidić.

Libija je nestalna čalanica Saveta Bezbednosti i ona nije priznala Kosovo. Studenti koji su u simulaciji predtavljali tu zemlju smatraju da će se Libija držati svoje dosadašnje politike.

"Naravno kao što ste upoznati Libija nije priznala nezavisnost KiM, pa će Libija zastupati stavove koji će se protiviti izmeni Rezolucije 1244 u najmanju ruku. Naravno ukoliko se budu otvorila neka dodatna pitanja mi ćemo zastupati politiku u skladu sa interesima Libijske džamahirije, i tako će se postupati", kazao je Nenad Kovačević.

Strani studenti međunarodnih odnosa ipak nisu bili raspoloženi da stvarno diskutuju o temi koja je po njima komplikovana, i predstavlja presedan u međunarodnim odnosima. Zbog toga većina nije bila voljna da govori bez većeg proučavaja ovog problema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.