Struje nema, al’ batina ima!

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struje nema, al’ batina ima!

BEOGRAD - U opštoj tuči koja je juče izbila između pripadnika kosovske policije i nekoliko stotina Srba koji protestuju zbog isključenja struje, povređeno je oko 50 građana i pet pripadnika KPS. Sukob se dogodio kada su meštani Šilova, kod Gnjilana, kojima je već sedam dana isključena struja, krenuli na protest na magistralni put Gnjilane-Bujanovac.

Predsednik Mesnog odbora Šilova Aleksandar Petrović je rekao da su kolonu predvodile žene i deca, a da se incident dogodio kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su pripadnici KPS, neposredno po izlasku Srba iz Šilova, počeli da guraju žene, na šta su Srbi reagovali, pa je izbila opšta tuča.

- Naš cilj je bio da organizujemo mirni protest, ali nas je isprovocirala KPS, kada je zaustavila kolonu i počela da gura žene i decu koji traže samo da dobiju struju. Mi smo reagovali i došlo je do tuče u kojoj je povređeno pedesetak Srba. Ne znam kako će se sve ovo završiti. Apelujem na sve političare da nađu rešenje za ovaj problem sa strujom, jer smo mi već sedam dana u mraku i u očajnoj situaciji - rekao je Petrović.

Dežurni lekar Doma zdravlja u Šilovu Jelica Krčmarević rekla je da su pripadnici KPS brutalno pretukli troje Srba koji su učestvovali u protestima.

- Dva pacijenta su odmah prebačena u bolnicu „Simonida“ u Gračanici, a jedan je zadržan u Kliničkom centru u Gnjilanu. NJega je KPS policija prebacila do bolnice u Gnjilanu, gde mu je ukazana pomoć, posle čega je ponovo odveden u pritvor - rekla je Krčmarević.

Povređeno je i pet pripadnika KPS, a kako je rekao portparol te službe Arber Beka, policajci su zadobili povrede kada su ih Srbi gađali kamenicama.

- Policajci su uhapsili dvojicu kosovskih Srba zbog nasilnog ponašanja, a bili su primorani i da upotrebe suzavac - rekao je Beka.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosmet Oliver Ivanović je naglasio da je nehumano na taj način vršiti politički pritisak na Srbe u Kosovskom Pomoravlju i ocenio da je u pozadini svega pokušaj da se onemogući opstanak srpske zajednice na tom području.

- Ovi i ovakvi sukobi mogu da eskaliraju, a već su ugrožene škole i zdravstvene ustanove - upozorio je Ivanović.

Stanovnici Šilova, najvećeg srpskog sela u Pokrajini, nemaju struju od prošlog ponedeljka zbog navodnog kvara na elektroenergetskoj mreži. Prema rečima meštana, predstavnici KEK ne žele da otklone eventualni kvar, niti dozvoljavaju pripadnicima Elektroprivrede Srbije da to učine.

Kosovske vlasti zahtevaju da im srpske zajednice plate zaostale račune za potrošenu električnu energiju još iz 1999. godine, čime ih zapravo uslovljavaju i da priznaju kosovsku elektroprivrednu mrežu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da kosovske vlasti, isključenjem struje srpskim selima izazivaju humanitarnu katastrofu i vrše neviđeni pritisak na kosovske Srbe da se integrišu u „kvazidržavu“. Bogdanović je preneo da Srbi u selima Prilužje, Plemetina, Babin Most, Grace, Šilovo, zbog isključenja struje bacaju namirnice, nemaju vodu, da su pregledi pacijenata i pružanje elementarnih usluga u domovima zdravlja ugroženi, a pitanje je da li će uskoro biti osnovnih uslova da đaci u tim selima pohađaju nastavu.

- Niko na Kosmetu, među Srbima, nije za neplaćanje računa za struju, ali taj problem treba rešiti sistemski, za čitavo Kosovo, a ne parcijalno, od sela do sela, i to u sredinama gde su Srbi kompaktni. To je ništa drugo nego pritisak na Srbe u područjima gde su, uprkos svim nedaćama minulih deset godina, pokazali odlučnost da ostanu da žive na Kosovu i da ne žele da prodaju i napuste svoja imanja - naglasio je ministar.

Demokratska stranka Srbije je najoštrije osudila neprestano maltretiranje i smišljeno nasilje koje se sprovodi nad kosmetskim Srbima, pa je tako, posle isključenja struje, na red došlo i fizičko maltretiranje.

- Za ovo nasilje, pre svega, su odgovorne međunarodne snage, koje imaju obavezu da spreče ovo sistematsko proganjanje Srba u pokrajini. Očigledno da su Srbi krivi samo zato što su Srbi - istakao je portparol DSS Andrija Mladenović

Mladenović je dodao da je „žalosno što je vlast u Beogradu potpuno nesposobna“ i što je dala pristanak na dolazak Euleksa, čija je misija stvaranje državnih institucija nezavisnog Kosova, a ne sprovođenje Rezolucije 1244 i uspostavljanje zaštite i bezbednosti za Srbe i sve ostale građane pokrajine.

Srpska napredna stranka je osudila brutalni napad „albanskih lažnih policajaca“ na srpske demonstrante.

- Država svim demokratskim sredstvima mora da se izbori za normalan život svih Srba na Kosmetu, da im obezbedi struju i spreči svaki vid maltretiranja od strane albanskih vlasti -kaže se u saopštenju.

Sadasnje srpske vlasti su nesposobne da vode ovu drzavu - da li zbog totalne nekompetentnosti ili zbog namernog izbegavanja bilo kakve konfrontacije sa pretstavnicima NATO-a, SAD, a sada i EULEX-a, a da ne govorim o suprotstavljanju Albancima, ali rezultat je potpuna nemoc Srbije. Njihovo ponasanje je u najmanju ruku, izdajnicko, kukavicko, i baca ljagu na citav srpski narod. Da li uopste smeju da predloze isklucenje struje koja se salje na Kosmet? Da li ce sa tom merom, predvidjenom u nekad hvaljenom "Akcionom planu", barem pripretiti siptarskim huliganima? Ili ce cekati da i poslednjeg Srbina nestane sa Kosmeta?

Nekako u isto vreme nas Predsednik drzave, koji ima obicaj da kaze "MOJ NAROD", koji biju kao marvu, mora kaze da obavi vazne zakazane poslove. Biju NJEGOV NAROD na njegovoj teritiruji. Povod za batinanje je potpuno nevazan. Donesite nam poruku da Spanija nece da prizna nezavisno KiM. Kao da to nismo znali, nego treba da dobro utuvimo u glavu. U "Danasu" pise da je povredjeno osam pandura KPS. Srpske razbijene glave se ne broje. Sto rece major Gavrlilovic "one i ne postoje".

To sto se desava Srbima na Kosmetu je nesto sto nije zabelezeno u ljudskoj istoriji , takvo ponizavanje izrabljivanje i nepostovanje ljudskih prava.Nasa vlast ne radi nista da spase taj narod, prepusteni su sami sebi i na kraju ce biti primorani da odu sa svojih ognjista.Neka ih Bog cuva.

Tadic,vlada i ministar ne reaguju.Iskljuci bre struju i kosovu ako smes.Ministar ,,neki,, kaze da je to problem.Naravno da je problem kada se ne reaguje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.