Stručnjak za „bračne ugovore“

Izvor: Politika, 27.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjak za „bračne ugovore“

Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, sin psveštenika, doktor pravnih nauka, „za malo” profesionalni glumac, kažu i sjajan plesač, navodno je (kako je nedavno pisala prestonička štampa) rešio da se od kritika stranačkih drugova zbog angažovanja na donošenju novog Statuta Vojvodine zakloni iza profesorske katedre. Najava da će od jeseni početi da ispituje studente na novosadskom Pravnom fakultetu za sada je samo pravljenje rezervnog položaja, iako su se, navodno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mnogi, pogotovo u Demokratskoj stranci, ponadali da to znači i njegov definitivni odlazak iz politike. Jednog od najomiljenijih političara u Vojvodini, već neko vreme „bije glas”, da nije previše omiljen u svojoj stranci.

Netrpeljivost stranačkih kolega, ali i centrale DS-a, Pajtić je na sebe, kako se spekuliše u javnosti, „navukao” upadljivo dobrim izbornim rezultatima u maju prošle godine. Pajtićeva popularnost i uspeh, kažu, jednostavno izaziva ljubomoru mnogih članova i funkcionera DS-a. Teško ga je takvog voleti, ali mu je još teže naći zamenu. „Tadićevom čoveku” u Vojvodini, predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Dušan Eleziović ne može da mu parira, pa se, sada, navodno, u stranci razmišlja da mu „na crtu" stane Oliver Dulić.

Najveći protivnici ne dozvoljavaju mu da zaboravi na „ulogu” u aferi Bodrum, kada je bio i šef poslaničke grupe DOS u Skupštini Srbije. O tome je rekao: „Jedini moj doprinos tom slučaju bio je taj što sam samo u jednoj rečenici ponovio ono što sam iz medija saznao da je tog dana rečeno na konferenciji za novinare naše stranke: da Neda jeste bila u Skupštini. Ja sam, dakle, samo potvrdio ono što je rečeno u tom obraćanju javnosti. Ali sam uputio javno izvinjenje kada se ispostavilo da to nije tačno.”

U ovoj poslednjoj aferi koji se odnosi na hapšenje Iva Đunakovića, supruga njegove savetnice za međunarodne odnose Tanje Đukanović, nije se previše eksponirao, pa ni izvinjavao.

Bojan Pajtić rođen je 1970. godine u Senti, u patrijarhalnoj, starosedelačkoj, svešteničkoj porodici, od oca Lazara, pravoslavnog sveštenika u Tekelijanumu u Sent Andreji i majke Anđelije. Posle osnovne i srednje škole u Senti odslužio je vojni rok u Mostaru, a onda završio Pravni fakultet u Novom Sadu. Diplomirao je u martu 1995. magistrirao 2000. godine, a 2008. godine i doktorirao na temu „Bračni ugovori”. Poznavanje ove problematike, kažu u šali njegovi simpatizeri, moglo bi da mu pomogne u problemu oko Statuta Vojvodine.

Govori engleski i mađarski jezik, oženjen je Vesnom, lekarkom anesteziologom, sa kojom ima sinove Andreju i Stefana. Mnogi su očekivali da će Bojan završiti na daskama koje život znače jer se u mladosti amaterski 15 godina bavio glumom od koje je odustao jer je shvatio da se od politike lakše živi.

U politiku ulazi 1995. godine preko partije Milana Paroškog koji je bio prijatelj njegovog oca, da bi već u septembru naredne godine prešao u DS. Od 2000. godine počinje njegova munjevita karijera, čemu je, kako se spekulisalo, doprinelo to što je u trci za predsednika DS-a između Vuksanovića i Đinđića otvoreno stao uz budućeg predsednika.

Posle promena 2000. Pajtić postaje narodni poslanik, a naredne tri godine predsedava Zakonodavnim skupštinskim odborom. Od marta do decembra 2003. bio je šef poslaničkog kluba DOS. Od novembra 2004. do danas predsednik je Izvršnog veća Skupštine AP Vojvodine.

Novinske arhive beleže da je uz sve to bio i predsednik Upravnog obora lista „Dnevnik”, i da je jedno vreme bio i rekorder po članstvu u upravnim odborima javnih preduzeća

Posle poslednjih izbora često u medijima pominjan, doduše nezvanično, i kao mogući kandidat za premijera. Počasni je građanin južnobanatskog mesta Seleuša, a na „Blicovoj” rang-listi 300 najmoćnijih u 2008, našao se na visokom 46. mestu.

Dragana Matović

[objavljeno: 28/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.