Stručnjaci o bezbednosti na internetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci o bezbednosti na internetu

Univerzitet Metropolitan iz Beograda, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU danas organizuje, osmu po redu, Međunarodnu konferenciju posvećenu bezbednosti poslovnih informacija, BISEC 2016.

Više vodećih domaćih i inostranih stručnjaka iz ove oblasti razmenilo je iskustva i diskutovalo o najnovijim tehnologijama i standardima koji se primenjuju u praksi kada su u pitanju zaštita i bezbednost informacionih i komunikacionih sistema.

Bezbednost komunikacije na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Internetu, edukacija u oblasti zaštite i budućnost zaštite bezbednosti informacija bile su samo neke od tema konferencije.

Nivo svesti svetske, pa i domaće javnosti o mogućim načinima zloupotrebe poslovne komunikacije putem interneta prilično je nizak, zbog čega ne čudi učestalost hakerskih napada.

Podsetimo, nedavno su u Srbiji hakovani sajtovi Tanjuga, predsednika države i pilotske akademije u Vršcu, dok u svetu pamtimo i napade prilikom kojih su kineski hakeri upali u kompjuterski sistem Njujork Takmsa, tragajući za dokumentima o istrazi bogatstva kineskog premijera.

I običan građanin može biti žrtva internet napada. Na androidima, smatfonovima, ali i u računarima postoji bezrboj ličnih podataka koji nas mogu dovesti u poziciju žrtve, zbog čega treba biti oprezan. Hakeri mogu da nam prate kretanje, mogu da zloupotrebe naše platne kartice, ali da nam i na druge načine nanesu štetu.

IoT, ili Internet of Things, kao novi pristup korišćenju gedžeta u koje su uneti brojni podaci od našim najbližima, kućnim uređajima, šiframa za korišćenje raznih tehnoloških inovacija, čipovanje ljubimaca, ali i ljudi sa kojim se eksperimentalno krenulo u nekim državama iziskuje naprednije korišćenje zaštite na internetu, ali i kontinuiranu edukaciju građana, poručuju naši sagovornici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.