Izvor: B92, 05.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrpce: I dalje restrikcije struje

Štrpce -- Zbog neplaćanja računa za električnu energiju, hiljade žitelja opštine Štrpce već šesti dan se suočavaju sa višečasovnim isključenjima električne energije.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović izjavio je danas da oko 12.000 Srba i 3.500 Albanaca šesti dan zaredom po 17 sati dnevno nemaju električnu energiju.

"Struje ima samo od ponoći do sedam ujutru i situacija zaista postaje teška. Očekujemo od predstavnika Vlade Srbije i resornog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva da aktivnije rade na rešavanju problema sa električnom energijom", rekao je Mihajlović.

Srbi iz Štrpca odbijaju da potpišu kolektivne ugovore sa predstavnicima Kosovske elektro korporacije jer, kako objašnjava Mihajlović, time bi bili u obavezi da pored paušala od 26 evra plate i zaostali dug za utrošenu struju koji u pojedinim slučajevima doseže iznos i od 20.000 evra.

Srbi u Štrbcu kažu i da bi potpisivanjem ugovora sa KEK-om direktno priznali Kosovo kao nezavisnu državu, objasnio je Mihajlović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da od lokalne samouprave u Šrpcu očekuje da preuzmu odgovornost u rešavanju problema sa isključenjem električne energije.

"Predsednik opštine Štrpce mora sam proceniti da li je bolje da građani potpišu ugovore sa KEK-om, plate paušal od 26 evra za dva minula meseca i da se stari dug zamrzne i ako budu redovne platiše otpiše ili ne. Oni koji odluče drugačije sami snose posledice bilo pozitivne bilo negativne," rekao je Ivanović.

Predsednik opštine Mihajlović je rekao da je minulih dana na radnike Elektroprivrede Srbije koji rade u trafostanici u Štrpcu, pojačan pritisak da počnu da rade za KEK.

Postoje i pretnje da će taj objekat ako to ne private uz podršku Kosovske policijske službe ipak preći u nadležnost KEK-a.

"O svemu ovome obavestio sam predstavnike Euleksa u Štrpcu", kazao je Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.