Strateško partnerstvo sa Italijom

Izvor: B92, Tanjug, 13.Nov.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strateško partnerstvo sa Italijom

Rim -- Premijeri Italije i Srbije Silvio Berluskoni i Mirko Cvetković potpisali su danas u Rimu deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Zajednička deklaracija o započinjanju strateškog partnerstva dve zemlje potpisana je tokom prvog samita Italija-Srbija koji je održan u palati Kiđi. Potpisivanju deklaracije prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić koji predvodi državnu delegaciju na današnjem samitu.

Taj dokument predviđa podršku ubrzanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pune integracije Srbije u Evropsku uniju, privilegovane bilateralne odnose i razmenu stručnjaka u svim sektorima.

Predviđa se takođe jačanje ekonomskih odnosa uključujući ohrabrivanje italijanskih kompanija da iskoriste nove investicione mogućnosti u Srbiji i učestvuju u procesu privatizacije kao i saradnja u više oblasti.

Samit vlada Srbije i Italije počeo je u Rimu susretom predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Italije Silvija Berluskonija.

Premijer Italije Silvio Berluskoni dočekao je, ispred sedišta italijanske vlade, predsednika Srbije uz najviše državne i vojne počasti.

Kako je najavljeno, biće potpisano i više bilateralnih sporazuma iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, vojne saradnje, unutrašnjih poslova, kulturno-prosvetne i naučno-tehničke saradnje.

Samitu prisustvuje devet ministara iz Srbije: Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Saša Dragin, Petar Škundrić, Milutin Mrkonjić, Slobodan Milosavljević i Oliver Dulić.

Tadić: Podrška Italije grčkom planu

Predsednik Srbije Boris Tadić dobio je saglasnost Italije za plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua da sve zemlje zapadnog Balkana 2014. postanu članice EU.

"Srbija smatra neizmenjivim strategijskim ciljem da postane članica EU i mi očekujemo da će plan Grčke i njenog premijera, 'Agenda 2014.' biti ostvaren za ceo Balkan. Dobili smo saglasnost Italije o tom pitanju", rekao je Tadić sinoć na prijemu u rezidenciji Srbije u Rimu.

"Italija svom snagom podržava evropske integracije Srbije", naveo je predsednik Srbije.

Italija prvorazredni privredni partner

Italija je prvorazredni privredni partner Srbije, sa kojom postoje tradicinalni poslovni odnosi, kaže za B92 ekonomista Darko Mamula, koji je u Privrednoj komori Srbije zadužen za saradnju sa tom zemljom.

Razmena sa Italijom iznosi 3,3 milijarde dolara godišnje, uravnotežena i u poslednje tri godine je udvostručena, naveo je Mamula.

Srbija, prema njegovim rečima, u Italiju najčešće izvozi poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i proizvode obojene i crne mataliurgije.

Iz Italije se najčešće uvoze automobili, kao i mašine i oprema za proizvodnju, dodao je Mamula.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.