Izvor: B92, 21.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Strategija ulaska Kosova u EU"

Priština, Vašington -- Međunarodna zajednica će na Kosovu ostati zauvek, ali tokom vremena će se menjati priroda tog prisustva, rekao Torbojrn Solstron.

Još tokom pregovora u Beču, u Prištini je počela da radi pripremna ekipa Evropske unije zadužena da pripremi predlog za novu međunarodnu misiju na Kosovu, nakon utvrđivanja statusa. Šef te ekipe Torbjorn Solstron je izjavio da je teško unapred utvrditi koliko će trajati buduće međunarodno angažovanje na Kosovu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali da će ono u neku ruku biti večno.

On je kazao da Evropska unija, kao nosilac nove međunarodne misije na Kosovu nakon povlačenja Ujedinjenih nacija, nema izlaznu strategiju sa Kosova, već strategiju njegovog ulaska u EU.

U tom smislu, prioritet buduće misije na Kosovu biće ispunjenje kriterijuma iz Kopenhagena, koji predstavljaju ulaznicu za Uniju. Pripremni tim, na čelu sa švedskim diplomatom, već duže vreme radi na modalitetima angažovanja buduće međunarodne misije u pravosuđu, policiji, carini, privredi i finansijama. Glavni cilj misije je već poznat - nadgledanje ostvarivanja rešenja za Kosovo.

U međuvremenu, prištinski zvaničnici upozoravaju na "izazove koji se mogu isprečiti u statusnom procesu". Nakon jučerašnjeg susreta sa šefom Unmika Joakimom Rikerom i komandantom Kfora Ronaldom Katerom, kosovski premijer Agim Čeku je u glavne izazove uvrstio i Beograd.

"Svedoci smo stalnog nastojanja službenog Beograda na pronalaženju mogućnosti za destabilizaciju Kosova", rekao je Čeku, kao i da se kosovska vlada trudi da nađe efikasne odgovore na ove izazove i da oni budu u interesu svih građana Kosova.

"SAD će insistirati da EU preuzme odgovornost"

Ulazak Srbije u Partnerstvo za mir predstavlja gest dobre volje prema Srbiji i način da se Srbi ubede da gubitak Kosova neće imati katastrofalne posledice, ocenio je potpredsednik za pitanja spoljne politike i odbrane u vašingtonskom institutu "Katon" Ted Karpenter.

"Mislim da su zapadni lideri, tačno ili pogrešno, došli do zaključka da će lideri Srbije popustiti po pitanju Kosova i da će prihvatiti novu realnost", rekao je Karpenter Glasu Amerike.

"Kada se to dogodi, onda će SAD i članice EU početi da grade nove odnose sa Srbijom da bi ona, između ostalog, ušla u Evropsku uniju, mada će to biti dugotrajniji proces", kazao je on.

Karpenter je rekao i da protivljenje Rusije nezavisnosti Kosova i snažna podrška Srbiji predstavlja upozorenje SAD.

Vašington pažljivije i uzdržanije prilazi rešavanju kosovskog pitanja, a i nema urgentnosti da se to pitanje reši što pre, rekao je on, kao i da nije izvesno da li takav stav nagoveštava i suštinsku promenu američke politike u tom pogledu.

Karpenter je rekao i da će SAD insistirati da EU preuzme odgovornost za Kosovo jer je Vašington suočen sa važnim bezbednosnim pitanjima širom sveta i "nije mu potrebno, niti želi da dugoročnije bude angažovan na Kosovu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.